Ιστορία του Βυζαντινού κράτους Γ΄Τομος
Η «Ιστορία του βυζαντινού κράτους» του αείμνηστου Georg Ostrogorsky θεωρείται πια έργο κλασικό. Οι πολλαπλές εκδόσεις του πρωτότυπου γερμανικού κειμένου και η μετάφρασή του σε πολλές γλώσσες μαρτυρούν τη γενική αναγνώρισή του.
Μνήμη Μάγιας Δρόσου
Άννα και Θεοφανώ
16ος αιώνας. Το Βυζάντιο, που κυβερνά η ξακουστή Μακεδονική Δυναστεία, βρίσκεται στο απόγειό του.
Χαλκηδόνια Μνήμη Μελίτωνος Χατζή
Βυζάντιο
Το Βυζάντιο σε Εικόνες από τη Σ. Ζαραμπούκα, αποτελείται από ένα κείμενο που παραθέτει απλά τα γεγονότα και δημιουργεί το πλέγμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται εικόνες και διάλογοι.
ο Χρονογράφος
Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι: "το πιο πλατιά διαδεδομένο χρονικό στους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, ήταν το λεγόμενον Βιβλίον ιστορικόν, το οποίο αποδιδόταν [...] στον Δωρόθεο, ανύπαρκτο μητροπολίτη Μονεμβασίας. Δημοσιευμένο για πρώτη φορά στα 1631, το κείμενο ανατυπώθηκε τουλάχιστον είκοσι τέσσερις φορές μέχρι το 1818". Σύμφωνα, όμως, με τον Τριαντ. Σκλαβενίτη (Μνήμων 1980-81), ο Χρονογράφος, όπως επίσης λέγονταν η ιστορική αυτή χρονογραφία,...
Σημειώματα Μνήμης
Τα δοκίµια που περιλαµβάνονται σε αυτό το βιβλίο, µε τον τίτλο Σηµειώµατα Μνήµης, είναι µια συνοπτική αναφορά σε συγκεκριµένους δηµιουργούς λόγου του Μικρασιατικού Πολιτισµού που επιλέχθηκαν µε προσωπικά κριτήρια και παρουσιάζονται µε γνώµονα τη θεµατική έργων τους.
Φιλέλληνες και Φιλελληνισμός του 1821
Στους χρόνους της Ελληνικής Επανάστασης ο Φιλελληνισμός εκδηλώνεται πολύπλευρα σ’ όλες τις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού. Προβάλλεται σαν έκφραση των ιδανικών της Ελευθερίας και του Ανθρωπισμού των πολιτισμένων ανθρώπων όλου του κόσμου, που έκαναν λάβαρό τους την Ελληνική Ιδέα και προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, ακόμα και τη ζωή τους, αγωνίσθηκαν για την αποκατάσταση του ελληνικού έθνους και την απελευθέρωσή του από τα δεσμά...
Οσμή ζωής
Στα χέρια σας κρατάτε μία συλλογή κειμένων που, στην πλειοψηφία τους, γράφτηκαν σε μέρες γιορτινές, άλλα στην Ελλάδα και άλλα στην Αυστραλία. Παρά ταύτα ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα είναι ένας: Το χαρμολυπικό βίωμα της Εκκλησίας και της Ρωμηοσύνης.
Βυζαντίου Γεύσεις
«Ένα γοητευτικό βιβλίο [...] προσεγγίζει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με πρωτότυπο τρόπο, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των βυζαντινολόγων, όσο και των απλών αναγνωστών».
Εκ Δυσμών το Φως;
Στόχος αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους γίνεται νοητή η "Δύση" στους χώρους της "Ανατολής" στο πλαίσιο της συγκυρίας του 19ου αιώνα που επηρεάστηκε από παράγοντες όπως η άνοδος του εθνικισμού και η δημιουργία εθνικών κρατών, η οθωμανική μεταρρυθμιστική πορεία και η οικονομική και πολιτική ισχύς των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Μέγας Κωνσταντίνος Κατηγορίες και Αλήθεια
Η παρούσα ιστορική μελέτη του Κώστα Β. Καραστάθη, στην ξαναγραμμένη και πλουτισμένη με πολλά νέα ιστορικά στοιχεία τρίτη έκδοση της, δίνει απαντήσεις ιστορικά τεκμηριωμένες στις κατηγορίες, που οι παγανιστές συγγραφείς των πρώτων βυζαντινών αιώνων προσάπτουν εναντίον του Μεγάλου Κωνσταντίνου
Το Ασημένιο Μενταγιόν
Τα μυστικά της Κόνιτσας
«… Ο Αλέξης τον βλέπει να απομακρύνεται από τα ορμητικά νερά και τρομοκρατείται. Δεν θέλει να πιστέψει ότι μια ωραία εκδρομή μπορεί, να καταλήξει σε τραγωδία.
Η ελληνική μεταβολή του 1821
Η Ελληνική Επανάσταση, πέραν των πολεμικών κατορθωμάτων, είναι αποτέλεσμα κοινωνικών, πολιτισμικών και διπλωματικών διεργασιών. «Η Ελληνική Μεταβολή του 1821», παρόλο που δεν παραλείπει τα πρώτα, επικεντρώνεται στις διεργασίες αυτές που μετέβαλαν ένα υπόδουλο έθνος σε μια δυναμική οντότητα η οποία αγωνίσθηκε για την ελευθερία της και επέτυχε να οργανωθεί θεσμικά σε ένα σύγχρονο για την εποχή του εθνικό ευρωπαϊκό κράτος.
Κωνσταντινούπολη - Αθήνα
Τι να λησμονήσω, τι να θυμηθώ, ήταν μια φορά και έναν καιρό, έλεγαν οι στίχοι στο παλιό εκείνο νοσταλγικό τραγούδι. Ήταν πράγματι πιο όμορφα όσα πέρασαν και έφυγαν; Μήπως μας φαίνονται έτσι επειδή είναι συνδεδεμένα με τα νιάτα μας, με τη ζωή μας που γλίστρησε μέσα από τα χέρια μας χωρίς να το καταλάβουμε; Σίγουρα ήταν μια φορά και έναν καιρό, μια και δεύτερη φορά δεν υπάρχει ούτε και δεύτερος καιρός. Ο μοναδικός καιρός που έχουμε είναι λίγος και τελειώνει...
Ζάππειον
Τα βιογραφικά των ομογενών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στο Ζάππειο, που γαλούχησαν γενιές και γενιές με τις γνώσεις τους, το ψυχικό τους κάλλος και δίδαξαν το ήθος με την προσωπικότητα και τη στάση τους αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του βιβλίου.