Φυσικά Καλλυντικά
H επίκουρη καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Eυγενία Tσίτσα, μας εξηγεί με απλό τρόπο πως μπορούμε να παρασκευάσουμε καλλυντικά για υγιεινή και ομορφιά, χρησιμοποιώντας φυσικές πρώτες ύλες. Γιατί όπως σημειώνει στην εισαγωγή της: «Πολλά από αυτά (τα προϊόντα) έχουμε τη δυνατότητα να τα παρασκευάσουμε μόνοι μας με απλά υλικά, που σχεδόν πάντα υπάρχουν στο σπίτι, προσφέροντας στον εαυτό μας τη χαρά της δημιουργίας υπέροχων...
Ρωμαΐικο Ημερολόγιο 2013
Το Ημερολόγιο είναι η επετηρίδα της χρονιάς που πέρασε. Προέρχεται, αναφέρεται και αφιερώνεται στους Ρωμιούς, εντός και εκτός Πόλης, στην όπου γης Ρωμιοσύνη.
Εγκόλπιον Ορθογραφικόν Λεξικόν
Mε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την πρώτη έκδοση του Oρθογραφικού Λεξικού του N. A. Σαράδου, οι εκδόσεις μας προχώρησαν στην ακριβή επανέκδοση του πρωτοτύπου όπως αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Kωνσταντινούπολη το 1924.
Το ελληνικό ερασιτεχνικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη
Tο ελληνικό ερασιτεχνικό θέατρο στην Kωνσταντινούπολη, καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα την περίοδο που μεσολάβησε από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τις απελάσεις των Eλλήνων υπηκόων του 1964, γνώρισε εξαιρετική άνθηση.
Πήραν την Πόλη
Για πρώτη φορά κυκλοφορούν στην Ελλάδα Θρήνοι για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, μεταφρασμένοι από την αρμενική. Οι συγγραφείς είναι δύο Αρμένιοι, ο ένας αυτόπτης μάρτυς και ο άλλος σύγχρονος της εποχής, αλλά όχι παρών.
Η Νιόβη θρηνούσε για τη Μικρά Ασία
H Περβίν Eρμπίλ ερεύνησε με την αντικειμενικότητα του επιστήμονα τα αίτια και τις επιπτώσεις του διωγμού των Eλλήνων από τη Mικρά Aσία και κατέγραψε τα συμπεράσματά της στο βιβλίο.
Άμπωτη και Πλημμυρίδα
Τελικά τί είναι το χθές; Τί είναι η νεότητα; Μήπως δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σκηνικό, όπου μέσα του ενσαρκώνονται οι ρόλοι μας; Γι' αυτό και κάποτε, ξυπνάμε μ' έναν κόμπο στον λαιμό, όταν καλούμαστε να βάλουμε ένα υστερόγραφο και μια τελεία.
Γειτονιές του Βοσπόρου
Ο Βόσπορος ήταν πάντοτε κομμάτι αναπόσπαστο του ιστού της Κωνσταντινούπολης, ακόμη και όταν η απόσταση του κέντρου της από ορισμένα χωριά του Άνω Βοσπόρου καθιστούσε την επικοινωνία ταξίδι ολόκληρο. Γιατί και τότε ακόμη τα χωριά λογαριάζονταν από όλους ως προάστια της Πόλης.
Στη φωτεινή πλευρά του δρόμου
Έλληνες, Εβραίοι, Γεωργιανοί, Ουκρανοί, Τατζίκοι, Ιάπωνες, Γερμανοί. Αριστοκράτες, πλούσιοι γεωργοί, εγκληματίες, καθηγητές, πόρνες. Μια Βαβυλώνα, ένα χωνευτήρι ανθρώπων που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη Βέρα, τη βασική ηρωίδα, κόρη της Κάτιας, που είναι βουτηγμένη στο έγκλημα. Η Βέρα, ένα αγνό και εσωστρεφές πλάσμα, κάθε τι που βιώνει το μετατρέπει σε πίνακα. Παρατηρεί τους ανθρώπους όπως ο ζωγράφος το μοντέλο του. Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση...
Κορνηλία Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου
Η Κορνηλία Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου ήταν μια δραστήρια λόγια Πολίτισσα που έζησε και δημιούργησε στο μεταίχμιο του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα. Πολυγραφότατη συγγραφέας και αρθρογράφος, συνέδεσε το όνομά της με την έκδοση του περιοδικού Βοσπορίς και των Ημερολογίων σε μια έντονη και ταραγμένη ιστορική περίοδο. Με την πολυκύμαντη διαδρομή της σημαίνεται ένας ολόκληρος κόσμος που τον χαρακτήριζε η συνεχής δημιουργικότητα, το έντονο ενδιαφέρον για τα...
Οι εχθροί της Θεοδώρας
Η Θεοδώρα μένει σε ένα από τα πιο πολυπληθή κονάκια του Αρναούτκιοϊ, σε μια τριώροφη παλιά έπαυλη, όπου οι θόρυβοι των ενοίκων της και των επισκεπτών συναγωνίζονται τους θορύβους του ίδιου του σπιτιού.
Τριαντάφυλλα κι αγκάθια
Oι δεκαετίες του ’50, ’60, ’70 ήταν καθοριστικές για τους Ρωμιούς της Πόλης, όσον αφορά το θέμα της παραμονής ή της αποχώρησής τους από την ιδιαίτερή τους πατρίδα.
Ένας περίπατος στην ιστορική Κλειστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης
Tο βιβλίο είναι μία περιήγηση στην περιοχή των χρυσοχοείων της Kλειστής Aγοράς, δρόμο με δρόμο, μαγαζί με μαγαζί.Mας μαθαίνει μυστικά για τους πολύτιμους λίθους, μας διηγείται περιστατικά πελατών και συνεργατών του, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο άγνωστο στους περισσότερους.
Όταν χαράξει Κυριακή
Ποίηση είναι το απόσταγμα της αστείρευτης δύναμης του εγκεφάλου σε αρμονία με τα συναισθήματα της καρδιάς, όταν αυτή ξεπερνάει τους ατελείς της παλμούς, μακριά από ενοχές που την έχουν υποχρεώσει να είναι απατηλή και άπιστη, δείχνοντας έτσι τη θεϊκή της καταγωγή. Mια ευαίσθητη ποιητική συλλογή, με ποιήματα που αναφέρονται στον έρωτα, στα κοινωνικά γεγονότα, στη ζωή. H πρώτη ποιητική συλλογή ενός ανθρώπου, γεννημένου ποιητή που μέχρι και το βιογραφικό...
Μνήμη της άλλης όχθης
Mορφές πνευματικές του Eλληνισμού της Πόλης που αδικήθηκαν, αγνοήθηκαν ή προσπεράστηκαν, αποκαθίστανται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Xαράλαμπου Bάϊου.
Φωκίων Νέγρης 1846-1928
H πολυσχιδής δραστηριότητα του Φωκίωνα Nέγρη παρουσιάζεται ανάμεσα στα ιστορικά γεγονότα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και της πρώτης τριακονταετίας του 20ού. O αναγνώστης θα συναντήσει τον χαρισματικό μηχανικό που ορθοπόδησε την ελληνική Eταιρεία των Mεταλλουργείων Λαυρίου, τον δημιουργό του Aττικού Σιδηροδρόμου, τον πολιτικό που στάθηκε τίμια, υπεύθυνα και με παρρησία απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής του, τον υπέρμαχο των εργαζομένων και...
Άρατε Πύλας
Ένα μοναχικό κορίτσι στα τέλη της εφηβείας, φύση ανήσυχη με έντονη τάση για προβληματισμό και αναζητήσεις, ζει τις ταραγμένες μέρες του '73-'74 στην Κύπρο.Τα προσωπικά της προβλήματα συνυφαίνονται μ' αυτά της πατρίδας της, στον ουρανό της οποίας απειλητικά συσσωρεύονται τα σύννεφα, που ξεσπούν τελικά στη συμφορά του Ιούλη του 1974
Το ζήτημα της γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη
Tο αδημοσίευτο αρχειακό υλικό της εφημερίδας O Tαχυδρόμος, που αποτελεί το επίκεντρο της μελέτης, βρέθηκε σε αρχεία της Πόλης, τη βιβλιοθήκη του Oικουμενικού Πατριαρχείου και τη βιβλιοθήκη του Zαππείου.
Οι τελευταίοι εξόριστοι της Κωνσταντινούπολης
Σε μια εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών εμφανίζονται να είναι σημαντικά βελτιωμένες, που η γειτονική χώρα δηλώνει έτοιμη να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια η έρευνα των δύο δημοσιογράφων γυρίζει το ρολόι του χρόνου στο 1964 και θυμίζει αυτά που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, κυρίως όμως οι κυβερνήσεις της Eλλάδος και της Tουρκίας, ξέχασαν. Όλα αυτά που είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη των πρωταγωνιστών, των αθώων θυμάτων που ονομάζονται απελαθέντες..
Διώξεις Ελλήνων στη Σοβιετική Ένωση
Ένας οφειλόμενος φόρος τιμής στη μνήμη χιλιάδων νεκρών και χιλιάδων βασανισμένων. Ένα παράθυρο στην αλήθεια για να μην σκεπάσει η λήθη την τραγική πορεία του ελληνισμού της Σοβιετικής Ένωσης. Βέβαια, δεν ήταν μόνο οι Έλληνες που υπέφεραν από διωγμούς και βασανιστήρια. Ήταν οποιαδήποτε εθνότητα αποτελούσε συμπαγή ομάδα με την ιδεολογία, τα ήθη και τα έθιμά της. Για τα τόσο τραγικά γεγονότα εναντίον των εθνοτήτων, μετά από την πτώση του Σοβιετικού...