Η αίθουσα του χρόνου
Μια περιήγηση σε χώρους λιγότερο «τουριστικούς», πολύ αγαπημένους εντούτοις. Και ακριβώς επειδή είναι αγαπημένοι, η φαντασία συμβαδίζει με την περιγραφή. Ας δει ο αναγνώστης το βιβλίο αυτό σαν μια μηχανή του χρόνου με οδηγό τον συγγραφέα. Σαν επιβάτης, θα βρίσκεται πότε στο παρελθόν με τη φαντασία του και πότε στο παρόν με τις άλλες αισθήσεις του.
Ένας Ενετός του 15ου αιώνα στην αυλή του Μεγάλου Τούρκου
O σουλτάνος είναι ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής κι ο Βενετός είναι ένας νεαρός έμπορος, πρωταγωνιστής, στα τέλη του 15ου αιώνα, μιας εκπληκτικής περιπέτειας, που για πρώτη φορά μεταφράζεται στη γλώσσα μας. Ξεκίνησε με τον αδελφό του για την Ελλάδα, αλλά μετά την άλωση της Χαλκίδας αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους.
Η καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας 1453
Επί χίλια χρόνια η Νέα Ρώμη υπήρξε για τους χριστιανούς της Ανατολής ό,τι η Πρεσβυτέρα Ρώμη για τους χριστιανούς της Δύσης και η υπερηφάνειά τους για τη σταθερότητα και την ασφάλειά της ήταν μεγάλη. Μόνο μία και μοναδική φορά στην ιστορία της είχε αλωθεί...
Ρωμηοί συνθέτες της Πόλης
Γιατί ο Ζαχαρίας, που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους συνθέτες της οθωμανικής μουσικής, καθώς και ο Γιώργος Μπατζάνος, που η φήμη της δεξιοτεχνίας του στο ούτι έχει κάνει το γύρο του κόσμου, είναι ακόμα άγνωστοι στην Ελλάδα; Και για πιο λόγο ο Νικολάκης είναι διάσημος στις αραβικές χώρες και οι συνθέσεις του είναι πάντα μέσα στο ρεπερτόριο της αραβικής κλασικής μουσικής, ενώ στην Ελλάδα δεν παίζονται τα έργα του;
Οι Λόγιοι της Πόλης
Στον ίσκιο του Δικέφαλου
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Σπάρτη του Άγι και η Αθήνα του Περικλή, δεν είναι μόνο οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα. Ελλάδα ήταν πάντα, και θα είναι, και η αφροστεφανωμένη Κύπρος.
Η Καθ'ημάς Ανατολή
Ημερολόγιο εξορίας
Με την εφαρμογή του νόμου περί Φόρου Περιουσίας το 1943, ο Γιώργος Χατζηδημητριάδης στάλθηκε εξορία, μαζί με άλλους περίπου 1.400 άντρες από την ελληνική, αρμενική και εβραϊκή μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων, στην ύπαιθρο του Ερζερούμ. Το ημερολόγιο που γράφει είναι από αυτή την περίοδο εξορίας.
Χρονογραφία Τόμος Α
O αντίλαλος της απέναντι όχθης
Ο Τουφάν Έρμπαριστιραν επέλεξε μια ιστορία από δύο Έλληνες συγγραφείς. Άνέλυσε αυτές τις δύο φωνές από την απέναντι όχθη σε βάθος. Άυτές είναι ιστορίες που, κατά κάποιο τρόπο, αντιστοιχούν στην ανθρώπινη κατάσταση της Άνατολίας. Άπό μια άποψη, είναι αφηγήσεις της ανθρώπινης πραγματικότητας που ξεπερνούν ηλικίες και γεωγραφίες.
Μικρά Ασία, Ιστορία των Μέσων Χρόνων
Αν η Κωνσταντινούπολη ήταν η καρδιά της Αυτοκρατορίας, η Μικρά Ασία ήταν οι πνεύμονές της.
Το πλοίο του Σουλεϋμάν
Ο πιστός στον Σάχη Σουλεϋμάν γραμματέας της διπλωματικής αποστολής στο Σιάμ θέλησε να συγκρίνει τον ηγεμόνα του με τον Σολομώντα, βασιλιά του Αρχαίου Ισραήλ και Προφήτη του Ισλάμ, γι’ αυτό και στην εκτενή αναφορά του έδωσε τον δισήμαντο αυτό τίτλο Σαφίνα ι Σουλαϋμάνι. Ζούσε ακόμα σε μια περίοδο, όπου, παρά τις τεχνολογικές ανακαλύψεις, οι παραδόσεις, η μαγεία του Άγνωστου και οι αναφορές στο απώτατο παρελθόν ήταν συχνές.
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης 1204
Οι επιπτώσεις της Τέταρτης Σταυροφορίας επί του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξαν εξ ολοκλήρου καταστρεπτικές. Η λάμψη του ελληνικού πολιτισμού, την οποία το Βυζάντιο συντηρούσε επί εννέα αιώνες μετά από την επιλογή της Κωνσταντινούπολης ως πρωτεύουσας, έσβησε ξαφνικά...
Τ΄Αγιάσματα της Πόλης
Η Κωνσταντινούπολη, η βασιλεύουσα, είναι μια αστέρευτη πηγή από μηνύματα. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, όποιο σκαλί κι αν δρασκελίσεις, απ' όποια βρύση κι αν ποτιστείς, κάτι θάχει να σου πει. Όμως οι πέτρες γίνονται χώμα, τα σκαλιά χαλάνε κι οι βρύσες στερεύουν...
Terra Sigillata
Στα Χνάρια των φιλικών
Ακολουθώντας "Τα χνάρια των Φιλικών", μέσα από την "Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας", ο Νικόλας -και μαζί του ο αναγνώστης- γνωρίζει από κοντά τους μεγάλους πρωτεργάτες της λευτεριάς μας από την παιδική τους ηλικία.
Η Καθ'ημάς Ανατολή
Ημερολόγιον του Αρχιπελάγους
Ομότιμος καθηγητής Ανθρώπινης Οικολογίας στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη).Έχει διδάξει και συμμετάσχει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια σε πανεπιστήμια στα Παρίσι, Σμύρνη, Κομοτηνή, Κωνσταντινούπολη, Γενεύη, Βερολίνο. Ερευνητής, μέλος της Ουνέσκο, οργάνωσε το ερευνητικό πρόγραμμα των μικρών μεσογειακών νήσων. Σε διάφορες εθνο-αρχαιολογικές έρευνες και ναυαγοσωστικές εργασίες επισκέφτηκε και ερεύνησε...
Αλεβιτισμός
Ο Αλεβιτισμός αποτελεί ευρύτατο αντικείμενο μελέτης λόγω ιστορικότητας αλλά και πεδίου επικράτησης. Καθίσταται αυτονόητο πως δεν μπορεί να μελετηθεί σε εκατό ερωτήματα. Ο κατ' εξοχήν αιώνας γένεσης και δράσης των Αλεβιτών, ως οπαδών του χαλίφη Αλή, ξεκινά ζώντος ακόμη του χαλίφη -δολοφονήθηκε το 661- ως διαμαρτυρία προς την υφαρπαγή του χαλιφικού θρόνου, του οποίου η διαδοχή ανήκε δικαιωματικά στον Αλή.