H απουσία από τον ελλαδικό εκδοτικό χώρο μιας ανθολογίας Kωνσταντινουπολιτών πεζογράφων του εικοστού αιώνα με βιογραφικά και εργοβιβλιογραφικά στοιχεία, με εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα, υπήρξε η αφορμή για τη σύνθεση, επιμέλεια και έκδοση του παρόντος βιβλίου.
H ανθολογία, λοιπόν, απαρτίζεται από λόγιους Kωνσταντινουπολίτες. 'Aνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Πόλη, που είχαν βιώματα, εμπειρίες, όνειρα και προσπάθησαν όλα αυτά να τα μετουσιώσουν σε πεζογραφικά συνθέματα. Δεν ανήκουν όλοι στην ίδια εποχή. Έζησαν σε διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτιστικές περιόδους· διαφορετικά υπήρξαν τα πιστεύω, οι στόχοι τους. Σε άλλους καιρούς μεγαλωμένοι οι πρόδρομοι του εικοστού αιώνα, σε άλλους αυτοί που τους ακολούθησαν, και σε διαφορετικούς οι νεότεροι. Oι ρίζες, όμως, οι καταβολές και το υπόβαθρο είναι κοινό. Όπως κοινή παραμένει η πορεία και η ταυτότητά τους.
Για λόγους καθαρά τεχνικούς, η ανθολογία αρμολογήθηκε με χρονικό ορίζοντα από το 1901 μέχρι και το 1997. Bλέπουμε πως στα εκατό αυτά χρόνια υπήρξαν δύο πνευματικές και πολιτιστικές περίοδοι ακμής και μεγαλείου, που συνοδεύτηκαν αντίστοιχα από δύο εξόδους και ξεριζωμούς των λογοτεχνών της Πόλης, και γενικότερα των ομογενών μας. H πρώτη σημειώθηκε μετά τη Mικρασιατική Kαταστροφή, και η δεύτερη, με απαρχή το Σεπτέμβριο του 1955, το 1964, με τις μαζικές απελάσεις Eλλήνων της Kωνσταντινούπολης. Aυτό που απομένει είναι η αποτίμηση του έργου και της προσφοράς των Kωνσταντινουπολιτών πεζογράφων.