Οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Ιμβρου
Οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Ιμβρου
Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια λεπτομερειακή παρουσίαση της ιστορίας και της παράδοσης των εκκλησιών και ξωκλησιών του νησιού της Ίμβρου.
Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου
Πόλη γεμάτη μνήμες και ιστορική φόρτιση, αλλά και εθνικό παλμό, το Διδυμότειχο είναι η «βυζαντινή πρωτεύουσα» της Eλλάδας και ο προμαχώνας των ελληνικών επάλξεων. Πόλη σημαντική στρατηγικά και οικονομικά από πολύ παλιά, το Διδυμότειχο κατοικούνταν ανέκαθεν από ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες, που περιστοίχιζαν τον ελληνικό του κορμό. Tσιγγάνοι, μουσουλμάνοι, Aρμένηδες και εβραίοι ζούσαν στην πόλη από την απαρχή της ιστορίας της, σχηματίζοντας μια...
Οι Δάσκαλοι της Πόλης - Σειρά Τρίτη
Οι Δάσκαλοι της Πόλης - Σειρά Πρώτη
Δημήτριος Ζουρελίδης 1916-1989 Τατιάνα Φρηγοριάδου 1946-1993 Χριστόδουλος Κωνσταντινίδης 1912-1994 Νίκη Δηκταμπάνη 1914-1996
Οι Δάσκαλοι της Πόλης - Σειρά Δεύτερη
Άννα Βασιλειάδου 1892-1980 Σπυρίδων Ζ. Ζαχαριάδης 1880-1952 Αλέξανδρος Ιατρόπουλος 1892-1970 Δημήτρης Μάνος 1914-1998 Βασίλειος Μούτσογλου 1911-1958 Δημήτρης Παντελάρας 1919-1982
Οι Γενίτσαροι
Από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα, οι γενίτσαροι ήταν το φόβητρο της Ευρώπης. Με την πολεμική μουσική τους, τα μουσκέτα και το στρατιωτικό βηματισμό τους έδιναν την εντύπωση ότι κανείς δεν μπορούσε να τους αντισταθεί.
Οι Βυζαντινοί
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατέχει αβέβαιη θέση στην ευρωπαϊκή Ιστορία. Αν και συχνά παρερμηνεύεται ως ο εκλιπών διάδοχος του κλασικού κόσμου, ανήκει στο κυρίως ρεύμα της ευρωπαϊκής και μεσογειακής Ιστορίας. Ο αντίκτυπός της είναι αισθητός ως τις μέρες μας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Οι αγάδες του Άκτσασάζ
Ο συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι της πλοκής, από την τρυφερή νοσταλγία για τους "καλούς εκείνους ανθρώπους που καβάλησαν εκείνα τα ωραία άλογα και φύγανε" μέχρι την καταματωμένη ιστορία του Ντερβίς Μπέη και του Μουσταφά Μπέη, "αγάδων" του Ακτσάσαζ
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τα Οθωμανικά χρονικά αφηγούνται ότι ο πρώτος Σουλτάνος, ο Οσμάν, ονειρεύτηκε τη δυναστεία που θα ίδρυε... Οι απόγονοι του Οσμάν συνδύασαν την εφευρετικότητα των νομαδικών καταβολών τους με την αυτοκρατορική άποψη του κόσμου που διέθετε το κατακτημένο Βυζάντιο.
ο Χρονογράφος
Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι: "το πιο πλατιά διαδεδομένο χρονικό στους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, ήταν το λεγόμενον Βιβλίον ιστορικόν, το οποίο αποδιδόταν [...] στον Δωρόθεο, ανύπαρκτο μητροπολίτη Μονεμβασίας. Δημοσιευμένο για πρώτη φορά στα 1631, το κείμενο ανατυπώθηκε τουλάχιστον είκοσι τέσσερις φορές μέχρι το 1818". Σύμφωνα, όμως, με τον Τριαντ. Σκλαβενίτη (Μνήμων 1980-81), ο Χρονογράφος, όπως επίσης λέγονταν η ιστορική αυτή χρονογραφία,...
Ο χαρταετός της Σμύρνης
Στο Άμστερνταμ γίνεται μια ληστεία. Και μια ηλικιωμένη γυναίκα προσφέρει τη συμπαράστασή της σε δύο φοβισμένους τουρίστες.
Ο Τσακιτζής
Ο Τσακιτζής (Τσακίρτζαλη Μεχμέτ Εφέ) είναι ο πιο φημισμένος λησταντάρτης της Ανατολής των αρχών του αιώνα μας. Η ανταρσία του εναντίον της οθωμανικής εξουσίας, η ζωηρή δράση του εναντίον της πλουτοκρατίας και η ευεργετική στάση του απέναντι στα λαϊκά στρώματα τον ανέδειξαν σε θρυλικό λαϊκό ήρωα.
Ο τριανταφυλλόκηπος
Είμαι ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΚΗΠΟΣ και γεννήθηκα μέσα από την ιστορία της Μέλιας και του Παρς… Βρέθηκα μάρτυρας της ιστορίας αυτής του πόνου, της αγάπης και του έρωτα που παίδεψε τρεις γενεές. Αλλά μάρτυρας και του ευτυχισμένου τέλους συνένωσης κι εξιλέωσης των απογόνων τους… Χαίρομαι που υπήρξα και θα υπάρχω εσαεί, σύμβολο της ομορφιάς και της τελειότητας, της αιώνιας αγάπης, του πάθους και του ρομαντισμού, της πολυτέλειας και του αισθησιασμού, χαρίζοντας...
Ο Τζεβντέτ μπέη και οι γιοί του
Το μυθιστόρημα καλύπτει τη ζωή τριών γενιών μιας οικογένειας από τις αρχές του αιώνα, τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ, μέχρι τις μέρες μας.
Ο Στέφανος
Διηγήματα που αφηγούνται στιγμιότυπα από τη ζωή ενός παιδιού, του Στέφανου, ηλικίας οκτώ έως δώδεκα χρονών. Διηγήματα που καταγράφουν πώς βλέπει ένα παιδί στην ηλικία αυτή, εμάς τους μεγάλους, πώς κρίνει τις πράξεις μας αλλά και τα γεγονότα που συμβαίνουν στον περίγυρό του.
Ο νοσταλγός της Πόλης
Τιμητική θέση στο εικονοστάσι των αγίων της δημοσιογραφίας, έχει ο Παύλος Παλαιολόγος, μαζί με άλλους κορυφαίους συναδέλφους, που καταξίωσαν την ελληνική δημοσιογραφία και θα έπρεπε να είναι ες αιεί παράδειγμα.
Ο νονός μου ο Καλόγερος
-Αφήστε τη σε μας, είπαν οι καλοί Τούρκοι γείτονες στους γονείς της, κι όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, έρχεστε να την πάρετε. Κανείς όμως δεν τη αναζήτησε ποτέ κι ήταν πια 65 χρονών, παντρεμένη με τέσσερα παιδιά. Και για να ξορκίσει το όνειρό της, μας μουρμούρισε με πόνο:
Ο Μυρεψός
Με φόντο την Κωνσταντινούπολη στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Ηράκλειου, οι έρευνες του Ζήνωνα εναλλάσσονται με τα γεγονότα του παρελθόντος, αποκαλύπτοντας με το σταδιακό ξεδίπλωμα της αλήθειας τα πάθη, τις αδυναμίες αλλά και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους.
Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας
Δεν πρόκειται για μια ακόμα συγκριτική μελέτη στην οποία το παρόν που ορίζεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) αναμετριέται με το κεμαλικό παρελθόν.