Τα αδέσποτα των Χριστουγέννων
Διηγήματα αναφορικά με τα Χριστούγεννα και όχι μόνον, που προσπαθούν να δείξουν το αληθινό πρόσωπο της πραγματικότητας σε σχέση με τη γιορτινή, ανέφελη και καταναλωτική πλευρά των Χριστουγέννων.
Τ΄Αγιάσματα της Πόλης
Η Κωνσταντινούπολη, η βασιλεύουσα, είναι μια αστέρευτη πηγή από μηνύματα. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, όποιο σκαλί κι αν δρασκελίσεις, απ' όποια βρύση κι αν ποτιστείς, κάτι θάχει να σου πει. Όμως οι πέτρες γίνονται χώμα, τα σκαλιά χαλάνε κι οι βρύσες στερεύουν...
Συνέβη εις την Πόλη
Συνέβη εις την Πόλη μια χειμωνιάτικη μέρα του 1919... Ο Νικόλας και ο Γιάννης ήταν εκεί, μάρτυρες μιας συγκλονιστικής εμπειρίας.
Συμπληγάδες
Ένας έρωτας. Πως ξεκινάει και πως εξελίσσεται ανάμεσα σε δύο δεκαεξάχρονα παιδιά. Στη Σύμη του 16ου αιώνα, οι συγκυρίες φέρνουν σε επαφή έναν Συμιακό με μία Tουρκάλα. O έρωτας που αναπτύσσεται, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των διαφορετικών θρησκειών αλλά και των αντιλήψεων των δύο οικογενειών ―αντιλήψεις που λίγο απέχουν από τις σημερινές― και πως οι συγκυρίες πάλι τους δίνουν τη δυνατότητα να τις ξεπεράσουν. Ένα αισθηματικό μυθιστόρημα που...
Συγγρού River
Μια ηλικιωμένη κυρία, με αφορμή την κατεδάφιση του σπιτιού που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, αναδιπλώνει τις μνήμες που σημάδεψαν αυτήν και τους γύρω της.
Στον φεγγίτη του μυαλού
Ώσπου η φωνή της µάνας του, τον φώναζε µε τ’ όνοµά του, Μιχάλη, παρατείνοντας το ήτα για κάµποσο. Αµέσως µετά φώναζε τ’ όνοµα του αδελφού του. Κι αυτός συνέχιζε να κυλάει το τσέρκι του. Ήταν τόσο συναρπαστικό, γιατί διαρκώς εκινείτο, πήγαινε πάντα παρακάτω, αναπηδούσε στα χαλίκια. Ποτέ δεν σταµατούσε κι αυτός το βοηθούσε να µην πέσει. Έτσι έσωζε τον εαυτό του από τη σκόνη του δρόµου, που πριν κατακαθήσει και τον σκεπάσει, είχε πια φύγει.
Στον ίσκιο του Δικέφαλου
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Σπάρτη του Άγι και η Αθήνα του Περικλή, δεν είναι μόνο οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα. Ελλάδα ήταν πάντα, και θα είναι, και η αφροστεφανωμένη Κύπρος.
Στο δρόμο του ήλιου
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει και οι σύμμαχοι ευνοούν την Ελλάδα. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου παρακολουθούν τα γεγονότα και, παρά τους διωγμούς και τις πιέσεις των Τούρκων, δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό και τα πατριωτικά τους αισθήματα.
Στη φωτεινή πλευρά του δρόμου
Έλληνες, Εβραίοι, Γεωργιανοί, Ουκρανοί, Τατζίκοι, Ιάπωνες, Γερμανοί. Αριστοκράτες, πλούσιοι γεωργοί, εγκληματίες, καθηγητές, πόρνες. Μια Βαβυλώνα, ένα χωνευτήρι ανθρώπων που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη Βέρα, τη βασική ηρωίδα, κόρη της Κάτιας, που είναι βουτηγμένη στο έγκλημα. Η Βέρα, ένα αγνό και εσωστρεφές πλάσμα, κάθε τι που βιώνει το μετατρέπει σε πίνακα. Παρατηρεί τους ανθρώπους όπως ο ζωγράφος το μοντέλο του. Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση...
Σταχυολογήματα περί Πόλης και Φαναρίου
«Να έρχεστε όσο μπορείτε πιο συχνά στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, που είναι μια όμορφη Πόλη, φιλόξενη Πόλη, ιστορική. Έχουμε ως Γένος και ως Ορθόδοξη Εκκλησία βαθύτατες ρίζες εδώ, και κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει. Όσοι αιώνες και αν περάσουν, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν θα γίνουν σε αυτά τα μέρη, εμείς θα φυλάγουμε τις Θερμοπύλες, όσο θέλει ο Κύριος». Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος Το ΒΗΜΑ, 7 Μαρτίου 2018 «Μέ τό...
Στα Χνάρια των φιλικών
Ακολουθώντας "Τα χνάρια των Φιλικών", μέσα από την "Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας", ο Νικόλας -και μαζί του ο αναγνώστης- γνωρίζει από κοντά τους μεγάλους πρωτεργάτες της λευτεριάς μας από την παιδική τους ηλικία.
Σπουδές Πάνω στην Βυζαντινή Ιστορία
Όπως λέει και ο μεγάλος Γάλλος βυζαντινολόγος Κάρολος Ντηλ όταν, το 1870, ο Αλφρέντ Ραμπώ δημοσίευσε το πρώτο σημαντικό του έργο, με τίτλο Η Ελληνική Αυτοκρατορία τον 10ο αιώνα. Ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος «το να ενδιαφέ-ρεται κανείς για τη λησμονημένη ιστορία του Βυζαντίου συνιστούσε καινοτομία, σχεδόν τόλμη...
Σόνια Μοριάνοβα
Η ζωή της Σόνια Μοριάνοβα, μιας από τις πρωτοπόρους δασκάλες του κλασικού ρωσικού μπαλέτου στην Ελλάδα, ξετυλίγεται με τρόπο συναρπαστικό στις σελίδες του βιβλίου.
Σόνια
H οικογένεια της γιαγιάς έμενε στην περιοχή του νησιού που μέχρι σήμερα φέρει το οικογενειακό τους όνομα. Ήταν η πλουσιότερη περιοχή, γιατί είχε ωραίες ακρογιαλιές και μικρές αμμουδερές ακτές με δασώδη ενδοχώρα. Eκεί ζούσαν ελληνικές οικογένειες αγροτών και σε κάθε μία ανήκαν αρκετά στρέμματα γης. Kαλλιεργούσαν λαχανικά, ελιές, αμύγδαλα αλλά και άνθη πολυτελείας σε κανονικά θερμοκήπια. Ένας «αμανετζής» κατέβαζε όλα αυτά τα λουλούδια που του παρέδιδαν οι...
Σμύρνη 1922
Οι δραματικές σκηνές της σφαγής και του κυνηγητού των προσφύγων του ’22 αναβιώνουν μέσα από την περιπέτεια της αστικής σμυρναίικης οικογένειας Αντωνιάδη.
Σκοτεινό Κελάρι
Μια ιστορία μυστηρίου πουδιαδραματίζεται σε τρεις χρόνους κοντινούς, με την αγωνία, την πλοκή, το κρασί αλλά και τις ανατροπές να ανταγωνίζονται διεκδικώντας το μερτικό τους.
Σιγά... η θεία Λένα κοιμάται
Γι’ αυτό κι αγάπησα πολύ τη θεία Λένα. Με τα παραμύθια της μεγάλωσαν τ’ αγόρια–εραστές μου και με προίκισαν αναμνήσεις τρισδιάστατες. Τα ψιθύριζαν λίγο πριν χαράξει και μ’ έπαιρνε ο ύπνος στα ιδρωμένα τους μπράτσα… Η θεία Λένα δεν πέθανε. Ζει σ’ όλα εκείνα τα αξύριστα πρόσωπα που δεν έχω ακόμα ανταμώσει. Μόνο για λίγο πήγε να πλαγιάσει.
Σημειώματα Μνήμης
Τα δοκίµια που περιλαµβάνονται σε αυτό το βιβλίο, µε τον τίτλο Σηµειώµατα Μνήµης, είναι µια συνοπτική αναφορά σε συγκεκριµένους δηµιουργούς λόγου του Μικρασιατικού Πολιτισµού που επιλέχθηκαν µε προσωπικά κριτήρια και παρουσιάζονται µε γνώµονα τη θεµατική έργων τους.
Σερενάτα
Όλα ξεκινούν μια κρύα ημέρα του Φεβρουαρίου του 2001, όταν η Μάγια Ντουράν, τριάντα έξι ετών, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου της Ιστανμπούλ, υποδέχεται στο αεροδρόμιο της πόλης τον γερμανικής καταγωγής Αμερικανό καθηγητή