Η Κωνσταντινούπολη διηγείται...
H ανθολογία, λοιπόν, απαρτίζεται από λόγιους Kωνσταντινουπολίτες. 'Aνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Πόλη, που είχαν βιώματα, εμπειρίες, όνειρα και προσπάθησαν όλα αυτά να τα μετουσιώσουν σε πεζογραφικά συνθέματα.
Η Μάσκα και η Ψυχή
Ο Σαλιάπιν είναι μια μεγάλη μορφή του 20ου αι. που επί 35 χρόνια τραγουδούσε στις σκηνές της όπερας όλου του κόσμου. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους τραγουδιστές της όπερας. Πέρα από τη σπάνια φωνή μπάσου και την τεχνική του, ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις για έναν άλλο τρόπο έκφρασης ο οποίος δεν περιορίζεται στο τραγούδι αλλά δημιουργεί ένα θεατρικό γεγονός. Η αυτοβιογραφία του απευθύνεται σε μουσικούς αλλά και σε ανθρώπους του θεάτρου γιατί...
Η μάστιγα της Ασίας
Η Μάστιγα της Ασίας αποτελεί μια συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία του διπλωμάτη Τζορτζ Χόρτον, που υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η μελωδία της εκδίκησης
O Iάκωβος είναι αποφασισμένος να ζήσει μια διπλή ζωή: είναι ο ανερχόμενος τραγουδιστής Tζακ Mπάλτας και παράλληλα ενεργό μέλος μιας μυστικής οργάνωσης που διψά για εκδίκηση. Θα κατορθώσει τελικά να την πραγματοποιήσει ξεπερνώντας τις συναισθηματικές συγκρούσεις και τα διλήμματα που τον βασανίζουν;
Η Μητρόπολις Κολωνείας
Η μονομαχία στον Βυζαντινό Κόσμο ( 11ος-15ος αι.)
Στο παρόν βιβλίο εξετάζεται το ζήτημα των μονομαχιών, όπως αυτό αναδύεται από αναφορές βυζαντινών και λοιπών συγγραφέων, οι οποίοι μνημονεύουν βυζαντινούς πολεμιστές που λαμβάνουν μέρος σε μονομαχίες.
Η Νιόβη θρηνούσε για τη Μικρά Ασία
H Περβίν Eρμπίλ ερεύνησε με την αντικειμενικότητα του επιστήμονα τα αίτια και τις επιπτώσεις του διωγμού των Eλλήνων από τη Mικρά Aσία και κατέγραψε τα συμπεράσματά της στο βιβλίο.
Η Οθωμανική Μαγειρική
Η οθωμανική μαγειρική γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια περίοδο αναγέννησης, με παλιές συνταγές να κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στα γαστρονομικά μενού. Μια ολόκληρη μαγειρική παράδοση που κινδύνεψε να παραμείνει ξεχασμένη σε γραπτά αρχεία, ξαναβρίσκει την θέση της στο τραπέζι, χάρη στη συμβολή των ερευνητών. Με αφετηρία την απλή ερώτηση "τι έτρωγαν στα Οθωμανικά παλάτια;"
Η οπτασία
Το αμούστακο αγόρι με το όνομα Χασμέτ που δουλεύει ως βοηθός κουρέα, μια νύχτα βλέπει στον ύπνο του Εκείνη και την ερωτεύεται τρελά. Έτσι ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι προς τη Βαγδάτη για να την βρει. Οι άνθρωποι που συναντά σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι, του εξηγούν τους αλλόκοτους έρωτες της ζωής τους και τον προειδοποιούν.
Η οργάνωση της αφήγησης στους Βυζαντινούς Ιστορικούς της Αλώσεως του 1453 μ.Χ.
Το παρόν βιβλίο, με το οποίο εγκαινιάζεται η σειρά Βυζαντινές Πραγματείες των εκδόσεων «Γρηγόρη», συνιστά σημαντική συμβολή στη μελέτη της βυζαντινής ιστοριογραφίας της ύστερης περιόδου υπό το πρίσμα των σύγχρονων θεωριών της αφήγησης
Η παντρειά
Τα Χρόνια της αλητείας δεν είναι παντοτινά, κάποια στιγμή τελειώνουν. Ο νεαρός Ορχάν παντρεύεται αλλά δεν «νοικοκυρεύεται». Παραμένει ατίθασο πνεύμα και αντιρρησίας στα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Εργάζεται ως γραμματέας σε λογιστήριο.
Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή
Η πέτρα των προγόνων
Mια συντροφιά εφήβων, με διαφορετικές καταβολές και παραστάσεις, συναντιέται σε παραλία ενός ακριτικού νησιού, της Σύμης, για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η πόλη της καρδιάς μας
Η ζωή μας κατρακύλησε μαγικά σε έναν καμβά με πολλά χρώματα της Ανατολής, σε αντανάκλαση με το παιχνίδισμα του φωτός της Κωνσταντινούπολης. Γκρίζοι και παγεροί οι χειμώνες, με λύπες και στεναγμούς. Ηλιόλουστα και θερμά τα καλοκαίρια, με απερίγραπτες χαρές κι ευτυχίες. Ήταν οι αλλοτινοί χρόνοι που πέρασαν, αλλά και συνετέλεσαν στο ξετίναγμα μιας γενεάς. Της δικής μας γενεάς. Ήταν μια διαδρομή, όπως όλες οι άλλες. Χωρίς επιστροφή...
Η Πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Το Βυζάντιο είναι ταυτόχρονα μια πόλη και μια αυτοκρατορία. Η περίεργη τύχη της άλλοτε ταπεινής πόλης του Βοσπόρου δημιούργησε γρήγορα το θρύλο. Το Βυζάντιο-Κωνσταντινούπολη, προορισμένο να γίνει η έδρα της πρώτης χριστιανικής αυτοκρατορίας,
Η προδοσία ενός γκρίζου λύκου
Ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Ριντβάν Ακάρ, γνωστός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό για την πολύ καλή μελέτη του για τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως το 1964, εκδίδει στα ελληνικά το πρώτο του μυθιστόρημα.
Η Ρωσία απέναντι στα Βαλκάνια
Το ελληνικό κοινό συχνά αγνοεί τη ρωσική ιστορία ή την προσλαμβάνει μέσα από στερεότυπα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Ακόμη ο γνωστός μύθος της "ανεξερεύνητης ρώσικης ψυχής" καθιστά διαχρονικά τη Ρωσία στα μάτια Ελλήνων και λοιπών Ευρωπαίων μια χώρα μυστηριώδη, εν μέρει εξωτική και εν μέρει ευρωπαϊκή /δυτική.
Η Σμύρνη στις φλόγες
Με άξονα την πολεµική σύγκρουση ανάµεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία µεταξύ 1919 και 1922, που κορυφώνεται µε τον διωγµό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και την καταστροφή της Σµύρνης, ο Οµέρο Αρίτζις αφηγείται τις δραµατικές συνέπειες του διωγµού αυτού.
Η Τουρκία στις φλόγες
Άρθρα γνώμης του Λεωνίδα Κουμάκη για την περίοδο 2008-2017 κατα ημερομηνία δημοσίευσης