Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος
Εγώ, η Αρετή, η κόρη του Καπετάν Μιχαήλ Σκυλίτζη, πριν κλείσω τα κουρασμένα από τα χρόνια μάτια μου, υπαγορεύω τούτη τη γραφή στο γέροντα γραμματικό μου. Ο καλός μου, ο άνθρωπος που αγάπησα όσο κανένα στον κόσμο τούτο, ο ακριβός μου,
Βγερού Γλυκά Φανού
Δεν ξέρω αν είναι Ρωμιά, Τουρκάλα ή Φράγκισσα, όμως είναι κείνη που άκουσε το σμίξιμο των σπαθιών με τη σάρκα και τις φωνές των μανάδων που βλέπανε τις κόρες τους να βιάζονται, που αντίκρισε βρέφη κομματιασμένα να κείτονται πεταμένα στα βράχια, που έζησε το γιουρούσι και το πελέκι.
Βιβλιοπωλεία
Νοσταλγικό αλλά και απομυθοποιητικό το βιβλίο είναι και κριτική του πολιτισμού και μαζί ταξιδιωτικό χρονικό.
Βουρλιώτικες ιστορίες
Οι μαρτυρίες για τα γεγονότα μετά την καταστροφή του ’22 όλο και σπανίζουν. Ζωντανοί μάρτυρες των γεγονότων δεν είναι πια μαζί μας, βλέπετε ο χρόνος είναι αμείλικτος. Υπάρχουν όμως –ευτυχώς– καταγεγραμμένες μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι θέλησαν να τις αφήσουν παρακαταθήκη στους απογόνους τους. Μία τέτοια κληρονομιά μας προσφέρουν απλόχερα οι δύο αφηγητές του βιβλίου, οι Κωνσταντής Κουφόπουλος και Ξενοφώντας Ζερβός.
Βραχύ Χρονικό
Το Βραχύ Χρονικό παρουσιάζεται εδώ στην νέα ελληνική, συνοδευόμενο από μια κατατοπιστική εισαγωγή και διευκρινιστικά σχόλια, προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει πληρέστερα τις ιστορικές συνθήκες που σφράγισαν το τέλος της Βασιλίδας των πόλεων.
Βυζαντινή Ιστορία 324-1071
Το βιβλίον τούτο απευθύνεται προς τους μελετητάς της Βυζαντινής Ιστορίας, τους σπουδαστάς και το ευρύτερον αναγνωστικόν κοινόν. Στηρίζεται επί της διεθνούς βιβλιογραφίας και προϋποθέτει την άμεσον χρήσιν των πηγών. Απευθυνόμενος προς Έλληνας αναγνώστας, έκρινα αναγκαίον να παράσχω βραχέα δείγματα των μεσαιωνικών κειμένων δια της παραθέσεως καίριων αποσπασμάτων.
Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη
Πρόλογος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Η βυζαντινή ιστορία γίνεται παιχνιδάκι μέσα από τον αφηγηματικό λόγο της συγγραφέα αλλά και με τις έξυπνες δραστηριότητες που υπάρχουν σε κάθε κεφάλαιο.
Βυζάντιο
Το Βυζάντιο σε Εικόνες από τη Σ. Ζαραμπούκα, αποτελείται από ένα κείμενο που παραθέτει απλά τα γεγονότα και δημιουργεί το πλέγμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται εικόνες και διάλογοι.
Βυζάντιο
Το Βυζάντιο σε Εικόνες από τη Σ. Ζαραμπούκα, αποτελείται από ένα κείμενο που παραθέτει απλά τα γεγονότα και δημιουργεί το πλέγμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται εικόνες και διάλογοι.
Βυζαντίου Γεύσεις
«Ένα γοητευτικό βιβλίο [...] προσεγγίζει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με πρωτότυπο τρόπο, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των βυζαντινολόγων, όσο και των απλών αναγνωστών».
Γαλατάς
Το λιμάνι του Γαλατά, που βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης και σήμερα αποκαλείται Καράκιοϊ, αποτελεί ένα τμήμα της περιοχής του Πέρα. Από το 1453 έως τα γεγονότα της δεκαετίας του 1960 στην Κύπρο διατήρησε την ονομασία του (Γαλατάς). Αργότερα όμως, από αντίδραση στα προαναφερθέντα γεγονότα, πολλές ελληνικές τοπωνυμίες άλλαξαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γαλατάς, ο οποίος μετονομάστηκε σε Καράκιοϊ.
Γειτονιές της Κωνσταντινούπολης
Γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Γειτονιές γύρω από τον Κεράτιο. Φτωχικές ή ακμάζουσες, κατοικημένες από μειονότητες τότε… Σήμερα το μόνο που θυμίζει τις αλλοτινές εποχές είναι τα κτίρια που έχουν απομείνει…
Γειτονιές της Χαλκηδόνας
Γειτονιές της ανατολικής Kωνσταντινούπολης. Γειτονιές της ανατολικής πλευράς του Bοσπόρου. Φτωχικές ή ακμάζουσες, κατοικημένες από μειονότητες τότε... Σήμερα λίγα θυμίζουν τις αλλοτινές εποχές και μεταξύ αυτών είναι τα κτήρια που έχουν απομείνει... Ένα βιβλίο που αποσκοπεί στην καταγραφή και τη διαφύλαξη της μνήμης. Eπίσης, απευθύνει μια πρόσκληση γνωριμίας με την Πόλη σε όσους δεν τη γνωρίζουν...
Γειτονιές του Βοσπόρου
Ο Βόσπορος ήταν πάντοτε κομμάτι αναπόσπαστο του ιστού της Κωνσταντινούπολης, ακόμη και όταν η απόσταση του κέντρου της από ορισμένα χωριά του Άνω Βοσπόρου καθιστούσε την επικοινωνία ταξίδι ολόκληρο. Γιατί και τότε ακόμη τα χωριά λογαριάζονταν από όλους ως προάστια της Πόλης.
Γένεση
Για αναβάθμιση της σχολικής μας εκπαίδευσης
Με την απελευθέρωση μικρού τμήματος της χώρας από τον τουρκικό ζυγό, πρώτη έγνοια του νεοπαγούς Ελληνικού κράτους ήταν η εκπαίδευση, το επίζηλο γνώρισμα των αρχαίων προγόνων. Οι συνθήκες όμως ήταν αντίξοες, η οικογένεια αναλφάβητη, σχολικές στέγες ανύπαρκτες και το σημαντικότερο οι δάσκαλοι: για αρκετές δεκάδες χρόνια, χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα, στρατολογημένοι οι περισσότεροι μεταξύ πολιτών που είχαν στοιχειώδη ευχέρεια στην ανάγνωση και στην...
Γλυκό Κυδώνι
Η Κατίνα, η Δήμητρα κι ο Βάγγος είναι τα παιδιά της εύπορης οικογένειας Δαδιώτη. Μεγαλώνουν ξέγνοιαστα στην όμορφη πόλη των Κυδωνιών, απέναντι από τις ακτές της Μυτιλήνης στα παράλια της αρχαίας Αιολίδας, στην αυγή του εικοστού αιώνα. Η ζωή τους ακολουθεί την ήρεμη ρότα μιας γλυκιάς καθημερινότητας. Ώσπου όλα αλλάζουν.