Το λιμάνι του Γαλατά, που βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης και σήμερα αποκαλείται Καράκιοϊ, αποτελεί ένα τμήμα της περιοχής του Πέρα. Από το 1453 έως τα γεγονότα της δεκαετίας του 1960 στην Κύπρο διατήρησε την ονομασία του (Γαλατάς). Αργότερα όμως, από αντίδραση στα προαναφερθέντα γεγονότα, πολλές ελληνικές τοπωνυμίες άλλαξαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γαλατάς, ο οποίος μετονομάστηκε σε Καράκιοϊ.
Όπως μας πληροφορεί ο Εβλιγιά Τσελεμπή, η περιοχή του Γαλατά, η οποία έσφυζε από τα καπηλειά των Ρωμιών, από Αρμενίους πωλητές και Εβραίους ενεχυροδανειστές, για λόγους καθαρά στρατηγικούς, μετατράπηκε σε μια περιοχή όπου σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι Ρωμιοί, κάνα δύο καπηλειά, κάτι ρώσικες εκκλησίες σε δώματα πολυκατοικιών, ένα τουρκορθόδοξο πατριαρχείο με τρεις εκκλησίες και 23 πιστούς, ένα ρωμαίικο σχολείο χωρίς μαθητές, πολλά καταστήματα πωλήσεως ηλεκτρονικών ειδών και διάφορα εργαστήρια παρασκευής μπακλαβά που στεγάζονται στα ιστορικά του χάνια.
Σήμερα ο Γαλατάς κατάντησε να είναι μια παράξενη συνοικία χωρίς τις φημισμένες νύχτες του παρελθόντος της.
Το βιβλίο Γαλατάς. Η ιστορία του λιμανιού της Κωνσταντινούπολης δεν μας παραπέμπει μόνον στην πολυτάραχη και μελαγχολική ιστορία της περιοχής, αλλά θυμίζει έντονα, σε μας τους Πολίτες, τη θλιβερή απώλεια αυτών που χάσαμε.