Ένοχες σιωπές
Kάθε ζωή είναι φτιαγμένη από μέρες, νύχτες και αναμνήσεις. Η τύχη είναι ένα πεινασμένο αγρίμι που κανείς δεν ξέρει ποτέ, πότε θα επιτεθεί για να κατασπαράξει τη λεία του. Η μοίρα των ηρώων διασταυρώνεται και όλοι τους μπλέκονται στο γαϊτανάκι της ζωής. Μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία.
Η εξόντωση του μισητού λιονταριού
η ιστορία της σύγχρονης Τουρκία εξελίσσεται ως μια αργόσυρτη πορεία σταδιακής εξόντωσης του «μισητού λιονταριού», των εθνικών μη τουρκικών κοινοτήτων που διαβιούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι οποίες αποτελούσαν και την πλέον εύρωστη συνιστώσα της τουρκικής οικονομίας.
Τα Ταταύλα
Στο έργο του 1913 «τα Ταταύλα και η Ιστορία τους», ο Επίσκοπος Παμφίλου Μελισσηνός Χριστοδούλου περιγράφει διεξοδικά μια από τις σημαντικότερες ρωμαίικες κοινότητες της Πόλης.
Στον φεγγίτη του μυαλού
Ώσπου η φωνή της µάνας του, τον φώναζε µε τ’ όνοµά του, Μιχάλη, παρατείνοντας το ήτα για κάµποσο. Αµέσως µετά φώναζε τ’ όνοµα του αδελφού του. Κι αυτός συνέχιζε να κυλάει το τσέρκι του. Ήταν τόσο συναρπαστικό, γιατί διαρκώς εκινείτο, πήγαινε πάντα παρακάτω, αναπηδούσε στα χαλίκια. Ποτέ δεν σταµατούσε κι αυτός το βοηθούσε να µην πέσει. Έτσι έσωζε τον εαυτό του από τη σκόνη του δρόµου, που πριν κατακαθήσει και τον σκεπάσει, είχε πια φύγει.
Τα αδέσποτα των Χριστουγέννων
Διηγήματα αναφορικά με τα Χριστούγεννα και όχι μόνον, που προσπαθούν να δείξουν το αληθινό πρόσωπο της πραγματικότητας σε σχέση με τη γιορτινή, ανέφελη και καταναλωτική πλευρά των Χριστουγέννων.
Το νηπιαγωγείο στο Ζάππειο της Κωνσταντινούπολης 1875-1925 και 1953-
Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο ιδρύθηκε το 1875. Από το πρώτο έτος λειτούργησε με νηπιαγωγείο, τετρατάξιο δημοτικό και διτάξιο γυμνάσιο. Το παρόν πόνημα πραγματεύεται κυρίως την περίοδο ’53-’84 που αφορά το νηπιαγωγείο με σύντομη αναφορά στο παρελθόν και το παρόν του τμήματος. Με την ευχή το Ζάππειο να συνεχίσει ως ολοκληρωμένο εκπαιδευτήριο την πολύχρονη πορεία του με όλες τις βαθμίδες.
Ο θείος Καρνίκ
Ο Αντάν (Αντρανίκ) Οζέρ γεννήθηκε και έζησε στην Κωνσταντινούπολη. Στα πεζογραφήματά του επικεντρώνεται συνήθως στους μικροαστούς Αρμένηδες της Κωνσταντινούπολης, καταγράφοντας μεθοδικά τις αντιδράσεις τους σε απλά, συνηθισμένα επεισόδια της καθημερινότητας, αποφεύγοντας τις απευθείας περιγραφές των χαρακτήρων. Τα διηγήματά του συνθέτουν ένα λεπτοδουλεμένο ψηφιδωτό της μεταπολεμικής Αρμένικης κοινότητας της Πόλης.
Οι κρυπτοχριστιανοί
H μακραίωνη περίοδος της Τουρκοκρατίας, πλήγμα βαρύτατο στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού, προκάλεσε στους υπόδουλους ραγιάδες οδύνη και πόνο για τις αναρίθμητες συμφορές, αλλά ταυτόχρονα, τους πρόσφερε και στιγμές ανάτασης και μεγαλείου, που και σήμερα αφήνουν έκπληκτους τους μελετητές, οι οποίοι ανακαλύπτουν δυνάμεις αστείρευτες ενός λαού που στάθηκε όρθιος βιολογικά, πνευματικά, ψυχικά, όταν όλα έδειχναν πως η πλήρης κατάρρευση είχε ήδη συντελεστεί.
Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου
Πόλη γεμάτη μνήμες και ιστορική φόρτιση, αλλά και εθνικό παλμό, το Διδυμότειχο είναι η «βυζαντινή πρωτεύουσα» της Eλλάδας και ο προμαχώνας των ελληνικών επάλξεων. Πόλη σημαντική στρατηγικά και οικονομικά από πολύ παλιά, το Διδυμότειχο κατοικούνταν ανέκαθεν από ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες, που περιστοίχιζαν τον ελληνικό του κορμό. Tσιγγάνοι, μουσουλμάνοι, Aρμένηδες και εβραίοι ζούσαν στην πόλη από την απαρχή της ιστορίας της, σχηματίζοντας μια...
Η άγραφη γενοκτονία
Στις 6/7 Σεπτεμβρίου 1955 η ελληνική ομογένεια της Kωνσταντινούπολης δέχεται, στη γενέτειρά της, μία καταστροφική επίθεση. Eπίθεση που φωτογραφίζει καθαρά μία φάση γενοκτονίας κατά τον Gregory H. Stanton.
Η τραγωδία ανήκει στους Έλληνες
Νέα Δημοκρατία και Σύριζα, δεξιά κι αριστερά, Ανατολή και Δύση, πρόοδος και συντήρηση. Δημοψήφισμα και διεθνείς συμφωνίες, εκλογές και προεκλογικές εκστρατείες. Γάμοι, εξόδιες ακολουθίες και ανείπωτες τραγωδίες. Λαός και κολωνάκι. Νικητές και ηττημένοι. Φιλελευθερισμός και νεοφιλελευθερισμός. Πολιτική και Θεολογία.
Ζωγράφειο Λύκειο
Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι ένα από τα λίγα σχολεία αυτής της χώρας που του ταιριάζει ο χαρακτηρισμός ότι δεν είναι απλώς ένα σχολείο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει συμβάλει στη δημιουργία της ιστορίας αυτής της χώρας και αποτελεί το αποτύπωμα ενός από τους αρχαιότερους λαούς στην Πόλη των πόλεων.
Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου
Την άνοιξη του 587 μ.Χ. δύο καλόγεροι, ο Ιωάννης Μόσχος και ο μαθητής του Σοφρώνιος ο Σοφιστής, ξεκίνησαν να διασχίσουν ολόκληρη την τότε βυζαντινή αυτοκρατορία, από τις ακτές του Βοσπόρου ως τους αμμόλοφους της Αιγύπτου. Σκοπός τους να συλλέξουν τη σοφία των μοναχών της ερήμου.
Όταν μιλούν οι άνεμοι
Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες, αποτυπωμένο από την πένα της πεζογράφου Αίγλης Ζωγράφου-Σιμαλαρίδου. Η συγγραφέας η οποία ανήκει στην χορεία των λογίων της Πόλης, με το νέο της αυτό βιβλίο εκφράζει με τρόπο αισθητικά καταξιωμένο την πορεία της προς το γενέθλιο χώρο, υπηρετώντας ευσυνείδητα και επάξια την πολίτικη λογοτεχνία.
Οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το Ανατολικό Ζήτημα 1866-1881
Διδακτορική διατριβή, που μέσω των σελίδων της εφημερίδας Νεολόγος, μας κατατοπίζει για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων στην Οθωμανικής Αυτοκρατορία, καθώς και για το Ανατολικό ζήτημα, που εκείνη την εποχή ανέκυψε.
Ο Τσακιτζής
Ο Τσακιτζής (Τσακίρτζαλη Μεχμέτ Εφέ) είναι ο πιο φημισμένος λησταντάρτης της Ανατολής των αρχών του αιώνα μας. Η ανταρσία του εναντίον της οθωμανικής εξουσίας, η ζωηρή δράση του εναντίον της πλουτοκρατίας και η ευεργετική στάση του απέναντι στα λαϊκά στρώματα τον ανέδειξαν σε θρυλικό λαϊκό ήρωα.
Σμύρνη 1922
Οι δραματικές σκηνές της σφαγής και του κυνηγητού των προσφύγων του ’22 αναβιώνουν μέσα από την περιπέτεια της αστικής σμυρναίικης οικογένειας Αντωνιάδη.
Αιχμάλωτος μνήμης
«...Τι μέρες φρίκης, μέρες χωρίς ελπίδα! Βαδίζαμε όλοι χωρίς να τολμήσουμε να σηκώσουμε τη ματιά μας, προχωρούσαμε με τα κεφάλια κάτω κι από ώρα σε ώρα, από λεπτό σε λεπτό περιμέναμε τον θάνατο, Είχαμε τη βεβαιότητα ότι αργά ή γρήγορα όλοι θ’ αφήναμε την τελευταία μας πνοή σ’ εκείνο τον δρόμο του Γολγοθά. Γι’ αυτό τον λόγο, μάλιστα, πολλοί αιχμάλωτοι, για να μην υποφέρουν άλλο, ρίχτηκαν οικειοθελώς στην αγκαλιά του θανάτου, ενώ άλλοι καταφεύγοντας στα...
Σεπτεμβριανά 1955
Το βιβλίο αυτό στοχεύει στην πολυδιάστατη προσέγγιση των Σεπτεμβριανών. Παρουσιάζει τον τρόπο που αυτά καταγράφηκαν και αναλύθηκαν από τον ελλαδικό Τύπο της εποχής όλων των πολιτικών τάσεων.
«...Τον τόπο που γεννήθηκες δεν θα τον ξεχάσεις ποτέ»
1964. Η τούρκικη κυβέρνηση αποφασίζει να απελάσει τους Έλληνες υπηκόους κατοίκους της Τουρκίας. Μόνο μια βαλίτσα μπορούσαν να κρατούν. Εκεί μέσα να χωρέσουν τα ρούχα, ελάχιστα υπάρχοντα και τις μνήμες μιας ζωής. Μια καλής ζωής. Και μετά το άγνωστο. Η νέα Πατρίδα. Η Ελλάδα.