

Βυζάντιο
Το Βυζάντιο σε Εικόνες από τη Σ. Ζαραμπούκα, αποτελείται από ένα κείμενο που παραθέτει απλά τα γεγονότα και δημιουργεί το πλέγμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται εικόνες και διάλογοι.
Από πού παν στο Σκουπιδο…Πρασινιστάν;
Η διαμάχη στο δάσος Μισό-Μισό, ανάμεσα στον Σκουπίδαρχο και τον Απεχθάνη, ανάμεσα στους Σκουπιδανιστές που μαζεύουν και προσέχουν τα σκουπίδια και στους Σκουπιδομάχους-Πρασινιστές που αγαπούν το δάσος και μισούν τα σκουπίδια, καλά κρατεί!
Κωνσταντινουπολίτικη Προσωπογραφία
Μια προσπάθεια καταγραφής της «προφορικής ιστορίας» των Ρωµιών της Κωνσταντινούπολης. Περιλαµβάνει συνεντεύξεις που πραγµατοποιήθηκαν σε ευρύ φάσµα Οµογενών της Πόλης και της διασποράς και δηµοσιεύτηκαν στο µηνιαίο περιοδικό της Κωνσταντινούπολης PAROS-ΦΑΡΟΣ και στον Πολίτη των Αθηνών. Μια ιχνηλάτηση του «προφίλ» του Ρωµιού στον αιώνα που διανύουµε, ενός αιώνα όπου κυριαρχεί η πολυ-πολιτισµικότητα, εκτυλίσσονται ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές,...
Ένας Βουρλιώτης στα Αμελέ Ταμπουρού
Προσωπική μαρτυρία του Κωνσταντίνου Αμπατζή από τα Βουρλά της Μ. Ασίας, που έζησε τη φρίκη των ταγμάτων εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού) μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Βουρλιώτικες ιστορίες
Οι μαρτυρίες για τα γεγονότα μετά την καταστροφή του ’22 όλο και σπανίζουν. Ζωντανοί μάρτυρες των γεγονότων δεν είναι πια μαζί μας, βλέπετε ο χρόνος είναι αμείλικτος. Υπάρχουν όμως –ευτυχώς– καταγεγραμμένες μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι θέλησαν να τις αφήσουν παρακαταθήκη στους απογόνους τους. Μία τέτοια κληρονομιά μας προσφέρουν απλόχερα οι δύο αφηγητές του βιβλίου, οι Κωνσταντής Κουφόπουλος και Ξενοφώντας Ζερβός.
Λόγια και σιωπές
Δώδεκα ανεξάρτητα μεταξύ τους διηγήματα που οι ήρωές τους κινούνται σε διαφορετικούς χώρους, νοοτροπίες και ιστορικές συγκυρίες, έχουν όμως κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Μαζί τους, το αληθινό χρονικό ενός σπιτιού που χτίστηκε κάτω από το βλέμμα ενός λάτρη της λαϊκής παράδοσης, σε μια ανεμοδαρμένη παραλία. Απόηχοι από το χθες, που σε κάποιες από τις σελίδες του βιβλίου συνυπάρχουν με ένα αδιαμόρφωτο ακόμα αύριο.
Η Οθωμανική Μαγειρική
Η οθωμανική μαγειρική γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια περίοδο αναγέννησης, με παλιές συνταγές να κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στα γαστρονομικά μενού. Μια ολόκληρη μαγειρική παράδοση που κινδύνεψε να παραμείνει ξεχασμένη σε γραπτά αρχεία, ξαναβρίσκει την θέση της στο τραπέζι, χάρη στη συμβολή των ερευνητών. Με αφετηρία την απλή ερώτηση "τι έτρωγαν στα Οθωμανικά παλάτια;"
Οι Γενίτσαροι
Από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα, οι γενίτσαροι ήταν το φόβητρο της Ευρώπης. Με την πολεμική μουσική τους, τα μουσκέτα και το στρατιωτικό βηματισμό τους έδιναν την εντύπωση ότι κανείς δεν μπορούσε να τους αντισταθεί.
Ιστορία του Βυζαντινού κράτους Γ΄Τομος
Η «Ιστορία του βυζαντινού κράτους» του αείμνηστου Georg Ostrogorsky θεωρείται πια έργο κλασικό. Οι πολλαπλές εκδόσεις του πρωτότυπου γερμανικού κειμένου και η μετάφρασή του σε πολλές γλώσσες μαρτυρούν τη γενική αναγνώρισή του.
Μνήμη Μάγιας Δρόσου
Άννα και Θεοφανώ
16ος αιώνας. Το Βυζάντιο, που κυβερνά η ξακουστή Μακεδονική Δυναστεία, βρίσκεται στο απόγειό του.
Χαλκηδόνια Μνήμη Μελίτωνος Χατζή
Βυζάντιο
Το Βυζάντιο σε Εικόνες από τη Σ. Ζαραμπούκα, αποτελείται από ένα κείμενο που παραθέτει απλά τα γεγονότα και δημιουργεί το πλέγμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται εικόνες και διάλογοι.
ο Χρονογράφος
Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι: "το πιο πλατιά διαδεδομένο χρονικό στους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, ήταν το λεγόμενον Βιβλίον ιστορικόν, το οποίο αποδιδόταν [...] στον Δωρόθεο, ανύπαρκτο μητροπολίτη Μονεμβασίας. Δημοσιευμένο για πρώτη φορά στα 1631, το κείμενο ανατυπώθηκε τουλάχιστον είκοσι τέσσερις φορές μέχρι το 1818". Σύμφωνα, όμως, με τον Τριαντ. Σκλαβενίτη (Μνήμων 1980-81), ο Χρονογράφος, όπως επίσης λέγονταν η ιστορική αυτή χρονογραφία,...
Σημειώματα Μνήμης
Τα δοκίµια που περιλαµβάνονται σε αυτό το βιβλίο, µε τον τίτλο Σηµειώµατα Μνήµης, είναι µια συνοπτική αναφορά σε συγκεκριµένους δηµιουργούς λόγου του Μικρασιατικού Πολιτισµού που επιλέχθηκαν µε προσωπικά κριτήρια και παρουσιάζονται µε γνώµονα τη θεµατική έργων τους.
Φιλέλληνες και Φιλελληνισμός του 1821
Στους χρόνους της Ελληνικής Επανάστασης ο Φιλελληνισμός εκδηλώνεται πολύπλευρα σ’ όλες τις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού. Προβάλλεται σαν έκφραση των ιδανικών της Ελευθερίας και του Ανθρωπισμού των πολιτισμένων ανθρώπων όλου του κόσμου, που έκαναν λάβαρό τους την Ελληνική Ιδέα και προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, ακόμα και τη ζωή τους, αγωνίσθηκαν για την αποκατάσταση του ελληνικού έθνους και την απελευθέρωσή του από τα δεσμά...
Οσμή ζωής
Στα χέρια σας κρατάτε μία συλλογή κειμένων που, στην πλειοψηφία τους, γράφτηκαν σε μέρες γιορτινές, άλλα στην Ελλάδα και άλλα στην Αυστραλία. Παρά ταύτα ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα είναι ένας: Το χαρμολυπικό βίωμα της Εκκλησίας και της Ρωμηοσύνης.
Βυζαντίου Γεύσεις
«Ένα γοητευτικό βιβλίο [...] προσεγγίζει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με πρωτότυπο τρόπο, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των βυζαντινολόγων, όσο και των απλών αναγνωστών».
Εκ Δυσμών το Φως;
Στόχος αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους γίνεται νοητή η "Δύση" στους χώρους της "Ανατολής" στο πλαίσιο της συγκυρίας του 19ου αιώνα που επηρεάστηκε από παράγοντες όπως η άνοδος του εθνικισμού και η δημιουργία εθνικών κρατών, η οθωμανική μεταρρυθμιστική πορεία και η οικονομική και πολιτική ισχύς των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Μέγας Κωνσταντίνος Κατηγορίες και Αλήθεια
Η παρούσα ιστορική μελέτη του Κώστα Β. Καραστάθη, στην ξαναγραμμένη και πλουτισμένη με πολλά νέα ιστορικά στοιχεία τρίτη έκδοση της, δίνει απαντήσεις ιστορικά τεκμηριωμένες στις κατηγορίες, που οι παγανιστές συγγραφείς των πρώτων βυζαντινών αιώνων προσάπτουν εναντίον του Μεγάλου Κωνσταντίνου