Irrationale Elemente deutscher Politik
Oι κλασικοί ευρωπαϊκοί λαοί δεν έχουν μέλλον, αν η Eυρώπη δεν ενωθεί. Άλλως τα ευρωπαϊκά κράτη και οι ευρωπαϊκοί λαοί, ενόψει της οικονομικής και δημογραφικής ανόδου χωρών όπως η Kίνα και η Iνδία, θα καταστούν αμελητέα περιφέρεια.
Το Χαμάμ
«Το χαμάμ είναι κάτι παραπάνω από χώρος καθαρισμού. Κόσμος απροσδόκητος, αναμνήσεις ανάκατες, ντροπή και ξεδιαντροπιά, κόπωση και χαλάρωση, όλα μπερδεύονται, όλα ανακατεύονται σ’ αυτήν την υγρή και γεμάτη ατμούς ατμόσφαιρα, αλλά και μέσα στο μυαλό μας». Ahmad Serifioui, La bath a nerveille Όλοι γνωρίζουμε το χαμάμ είτε από διάφορες ιστορίες είτε από κινηματογραφικές ταινίες. Όμως οι γνώσεις μας για το χαμάμ είναι περιορισμένες. Η σύντομη μελέτη...
Μνήμες Κωνσταντινούπολης, Αιγύπτου, Μικράς Ασίας και Πόντου
Εκλαϊκευμένη μορφή μέρους της διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα, εμπλουτισμένη με συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό από τους ερωτηθέντες. Περιλαμβάνει, ακόμα, δραστηριότητες ομογενειακών συλλόγων, καθώς και τις συνθήκες εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, κυρίως το β' ήμισυ του 20ού αιώνα.
Λύκου Ανάβασις
Πρόκειται για μια μελέτη του τουρκικού στρατού ως οικονομικής υπερδύναμης της τουρκικής κοινωνίας, μια διάσταση που συνήθως παραμένει στο περιθώριο των εγχώριων αναλύσεων περί Τουρκίας
Σταχυολογήματα περί Πόλης και Φαναρίου
«Να έρχεστε όσο μπορείτε πιο συχνά στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, που είναι μια όμορφη Πόλη, φιλόξενη Πόλη, ιστορική. Έχουμε ως Γένος και ως Ορθόδοξη Εκκλησία βαθύτατες ρίζες εδώ, και κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει. Όσοι αιώνες και αν περάσουν, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν θα γίνουν σε αυτά τα μέρη, εμείς θα φυλάγουμε τις Θερμοπύλες, όσο θέλει ο Κύριος». Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος Το ΒΗΜΑ, 7 Μαρτίου 2018 «Μέ τό...
Καλλιθέα
H πρωτότυπη αυτή ερευνητική εργασία σκιαγραφεί την ιστορική συγκρότηση του Δήμου Kαλλιθέας, την συμβολή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση της σημερινής ταυτότητας της πόλης, καθώς και την αντιληπτική εικόνα και αισθητική κρίση των κατοίκων της αλλά και όσων εργάζονται ή διέρχονται από την Kαλλιθέα.
Η εξόντωση του μισητού λιονταριού
η ιστορία της σύγχρονης Τουρκία εξελίσσεται ως μια αργόσυρτη πορεία σταδιακής εξόντωσης του «μισητού λιονταριού», των εθνικών μη τουρκικών κοινοτήτων που διαβιούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι οποίες αποτελούσαν και την πλέον εύρωστη συνιστώσα της τουρκικής οικονομίας.
Τα Ταταύλα
Στο έργο του 1913 «τα Ταταύλα και η Ιστορία τους», ο Επίσκοπος Παμφίλου Μελισσηνός Χριστοδούλου περιγράφει διεξοδικά μια από τις σημαντικότερες ρωμαίικες κοινότητες της Πόλης.
Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου
Πόλη γεμάτη μνήμες και ιστορική φόρτιση, αλλά και εθνικό παλμό, το Διδυμότειχο είναι η «βυζαντινή πρωτεύουσα» της Eλλάδας και ο προμαχώνας των ελληνικών επάλξεων. Πόλη σημαντική στρατηγικά και οικονομικά από πολύ παλιά, το Διδυμότειχο κατοικούνταν ανέκαθεν από ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες, που περιστοίχιζαν τον ελληνικό του κορμό. Tσιγγάνοι, μουσουλμάνοι, Aρμένηδες και εβραίοι ζούσαν στην πόλη από την απαρχή της ιστορίας της, σχηματίζοντας μια...
Το νηπιαγωγείο στο Ζάππειο της Κωνσταντινούπολης 1875-1925 και 1953-
Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο ιδρύθηκε το 1875. Από το πρώτο έτος λειτούργησε με νηπιαγωγείο, τετρατάξιο δημοτικό και διτάξιο γυμνάσιο. Το παρόν πόνημα πραγματεύεται κυρίως την περίοδο ’53-’84 που αφορά το νηπιαγωγείο με σύντομη αναφορά στο παρελθόν και το παρόν του τμήματος. Με την ευχή το Ζάππειο να συνεχίσει ως ολοκληρωμένο εκπαιδευτήριο την πολύχρονη πορεία του με όλες τις βαθμίδες.
Η άγραφη γενοκτονία
Στις 6/7 Σεπτεμβρίου 1955 η ελληνική ομογένεια της Kωνσταντινούπολης δέχεται, στη γενέτειρά της, μία καταστροφική επίθεση. Eπίθεση που φωτογραφίζει καθαρά μία φάση γενοκτονίας κατά τον Gregory H. Stanton.
Η τραγωδία ανήκει στους Έλληνες
Νέα Δημοκρατία και Σύριζα, δεξιά κι αριστερά, Ανατολή και Δύση, πρόοδος και συντήρηση. Δημοψήφισμα και διεθνείς συμφωνίες, εκλογές και προεκλογικές εκστρατείες. Γάμοι, εξόδιες ακολουθίες και ανείπωτες τραγωδίες. Λαός και κολωνάκι. Νικητές και ηττημένοι. Φιλελευθερισμός και νεοφιλελευθερισμός. Πολιτική και Θεολογία.
Ζωγράφειο Λύκειο
Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι ένα από τα λίγα σχολεία αυτής της χώρας που του ταιριάζει ο χαρακτηρισμός ότι δεν είναι απλώς ένα σχολείο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει συμβάλει στη δημιουργία της ιστορίας αυτής της χώρας και αποτελεί το αποτύπωμα ενός από τους αρχαιότερους λαούς στην Πόλη των πόλεων.
Σεπτεμβριανά 1955
Το βιβλίο αυτό στοχεύει στην πολυδιάστατη προσέγγιση των Σεπτεμβριανών. Παρουσιάζει τον τρόπο που αυτά καταγράφηκαν και αναλύθηκαν από τον ελλαδικό Τύπο της εποχής όλων των πολιτικών τάσεων.
Οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το Ανατολικό Ζήτημα 1866-1881
Διδακτορική διατριβή, που μέσω των σελίδων της εφημερίδας Νεολόγος, μας κατατοπίζει για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων στην Οθωμανικής Αυτοκρατορία, καθώς και για το Ανατολικό ζήτημα, που εκείνη την εποχή ανέκυψε.
«...Τον τόπο που γεννήθηκες δεν θα τον ξεχάσεις ποτέ»
1964. Η τούρκικη κυβέρνηση αποφασίζει να απελάσει τους Έλληνες υπηκόους κατοίκους της Τουρκίας. Μόνο μια βαλίτσα μπορούσαν να κρατούν. Εκεί μέσα να χωρέσουν τα ρούχα, ελάχιστα υπάρχοντα και τις μνήμες μιας ζωής. Μια καλής ζωής. Και μετά το άγνωστο. Η νέα Πατρίδα. Η Ελλάδα.
Οι κρυπτοχριστιανοί
H μακραίωνη περίοδος της Τουρκοκρατίας, πλήγμα βαρύτατο στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού, προκάλεσε στους υπόδουλους ραγιάδες οδύνη και πόνο για τις αναρίθμητες συμφορές, αλλά ταυτόχρονα, τους πρόσφερε και στιγμές ανάτασης και μεγαλείου, που και σήμερα αφήνουν έκπληκτους τους μελετητές, οι οποίοι ανακαλύπτουν δυνάμεις αστείρευτες ενός λαού που στάθηκε όρθιος βιολογικά, πνευματικά, ψυχικά, όταν όλα έδειχναν πως η πλήρης κατάρρευση είχε ήδη συντελεστεί.
Η Νιόβη θρηνούσε για τη Μικρά Ασία
H Περβίν Eρμπίλ ερεύνησε με την αντικειμενικότητα του επιστήμονα τα αίτια και τις επιπτώσεις του διωγμού των Eλλήνων από τη Mικρά Aσία και κατέγραψε τα συμπεράσματά της στο βιβλίο.
Το ζήτημα της γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη
Tο αδημοσίευτο αρχειακό υλικό της εφημερίδας O Tαχυδρόμος, που αποτελεί το επίκεντρο της μελέτης, βρέθηκε σε αρχεία της Πόλης, τη βιβλιοθήκη του Oικουμενικού Πατριαρχείου και τη βιβλιοθήκη του Zαππείου.
Νήσος Σαχαλίνη
Μια θαρραλέα καταγγελία της βαρβαρότητας του σωφρονιστικού συστήματος της εποχής, χωρίς κορόνες και ακατάσχετους λυρισμούς, σε ύφος λιτό και τόνους χαμηλούς, με την τραγικότητα και την ωμότητα να εναλλάσσονται με τη γλαφυρότητα, ακόμα και το χιούμορ. Ένα έργο πραγματικό μνημείο ανθρωπισμού.