ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στην πόλη -και δεν ήμουνα καν είκοσι χρόνων-, είπα "εγώ εδώ γεννήθηκα". Είπα "κισμέτ"! Η τύχη το 'φερε -πέρα απ' τις κατά καιρούς πολυήμερες επισκέψεις μου- να τη ζήσω στα γεμάτα την "αυτοκρατορική περίοδό" μου απ' το 1987 μέχρι το 1995 ως μόνιμος τότε κάτοικός της, ιχνευτής, καθημερινός περιηγητής, παγανιστής και μύστης, απολαμβάνοντας τα ανεξάντλητα μπερεκέτια της - αποθησαυρίζοντας παράλληλα πλούσιο και σπάνιο πολιτιστικό...
Ιστορία του Βυζαντινού κράτους Β΄ Τόμος
Η «Ιστορία του βυζαντινού κράτους» του αείμνηστου Γεωργίου Ostrogorsky θεωρείται πια έργο κλασικό. Οι πολλαπλές εκδόσεις του πρωτότυπου γερμανικού κειμένου και η μετάφρασή του σε πολλές γλώσσες μαρτυρούν τη γενική αναγνώρισή του.
Οτέλ Κονσταντινιγέ
Ο Ζουλί Λιβανελί επιχειρεί μια κατάδυση στα βάθη της Κωνσταντινούπολης, μιας πόλης πολλών χιλιετιών. Μιας πόλης που αλλάζει και ανακυκλώνεται, ενώ η βία την οποία στεγάζει, άγνωστο πώς, παραμένει ίδια...
Η δολοφονία του σουλτάνου
Ένας άντρας που επί χρόνια περιµένει την ίδια γυναίκα. Ο Μουστάκ Σερχαζίν, ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας Σερχαζίν. Μια ζωή που θυσιάστηκε σ’ έναν υπέροχο έρωτα. Και µία φιλόδοξη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην οθωµανική ιστορία.
Κάτι παράξενο στο νου μου
Η ζωή ενός πλανόδιου μικροπωλητή και της αγαπημένης του. Μια ιστορία αγάπης στη σύγχρονη Πόλη. Για περισσότερο από 40 χρόνια, από το 1969 έως το 2012, ο Μεβλούτ τριγυρίζει στα σοκάκια της Πόλης. Είναι διαφορετικός από τους ανθρώπους γύρω του, υπάρχει κάτι "παράξενο" στο νου του!
Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας
Η πλούσια και ανεξάντλητη διατροφική παράδοση των Ρωμιών της Πόλης, όπως και οι αντίστοιχες παραδόσεις και μνήμες των Μικρασιατών, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των επισιτιστικών παραδόσεων μιας τεράστιας σε έκταση γεωγραφικής περιοχής, όπου έζησε και πρόκοψε ο Ελληνισμός αδιάλειπτα επί χιλιετίες. Μετά την καταστροφή του 1922 και τη συνθήκη της Λωζάνης (1924), οι Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες. Παρά τις κακουχίες, την...
Βιβλιοπωλεία
Νοσταλγικό αλλά και απομυθοποιητικό το βιβλίο είναι και κριτική του πολιτισμού και μαζί ταξιδιωτικό χρονικό.
Η Οθωμανική Μαγειρική
Η οθωμανική μαγειρική γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια περίοδο αναγέννησης, με παλιές συνταγές να κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στα γαστρονομικά μενού. Μια ολόκληρη μαγειρική παράδοση που κινδύνεψε να παραμείνει ξεχασμένη σε γραπτά αρχεία, ξαναβρίσκει την θέση της στο τραπέζι, χάρη στη συμβολή των ερευνητών. Με αφετηρία την απλή ερώτηση "τι έτρωγαν στα Οθωμανικά παλάτια;"
Φερντά
Ο Στράτος, ένα συγκροτημένο νησιωτόπουλο από την Ίμβρο, μεγαλωμένο με τις αρχές και συνήθειες της γενιάς και του τόπου του, γνωρίζεται στην Πόλη με τη Φερντά.
Η παντρειά
Τα Χρόνια της αλητείας δεν είναι παντοτινά, κάποια στιγμή τελειώνουν. Ο νεαρός Ορχάν παντρεύεται αλλά δεν «νοικοκυρεύεται». Παραμένει ατίθασο πνεύμα και αντιρρησίας στα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Εργάζεται ως γραμματέας σε λογιστήριο.
Η Καθ'ημάς Ανατολή
Η Νιόβη θρηνούσε για τη Μικρά Ασία
H Περβίν Eρμπίλ ερεύνησε με την αντικειμενικότητα του επιστήμονα τα αίτια και τις επιπτώσεις του διωγμού των Eλλήνων από τη Mικρά Aσία και κατέγραψε τα συμπεράσματά της στο βιβλίο.
Η Καθ'ημάς Ανατολή
Με την πυξίδα του χρόνου και της καρδιάς
Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ανακαλύπτεις την ιστορία του κρυμμένου θησαυρού. Αυτόν που φύλαγες μέσα στα θρυμματισμένα σου όνειρα. Μια θάλασσα μικρή κι ένας σωρός γεγονότων σημαντικών σε χωρίζει απ' την απέναντι όχθη. "Πόλη των πόλεων", την Κωνσταντινούπολη. Συλλογίζεσαι τον άνεμο του χρόνου που γυρίζει σελίδες ζωής, χωρίς να σταματά, ολοένα και πιο γρήγορα.
Η Καθ'ημάς Ανατολή
«Ευλογημένο το τραπέζι μας»
Η συγγραφέας Τακουί Τοβμασιάν, Αρμένισσα της Πόλης από το Γεντίκουλε (Επταπύργιο) με καταγωγή από την Τσόρλου (Τυρολόη) της Ανατολικής Θράκης, δεινή μαγείρισσα και γνώστης των διατροφικών παραδόσεων της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, με την εργασία της αυτή συμβάλλει στον εμπλουτισμό της μελέτης για την κουζίνα της πολυεθνικής, κοσμοπολίτικης μεγαλόπολης, της πάλαι ποτέ Βασιλεύουσας. [...]
Η Καθ'ημάς Ανατολή
Η εξόντωση του μισητού λιονταριού
η ιστορία της σύγχρονης Τουρκία εξελίσσεται ως μια αργόσυρτη πορεία σταδιακής εξόντωσης του «μισητού λιονταριού», των εθνικών μη τουρκικών κοινοτήτων που διαβιούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι οποίες αποτελούσαν και την πλέον εύρωστη συνιστώσα της τουρκικής οικονομίας.
Οι τελευταίοι εξόριστοι της Κωνσταντινούπολης
Σε μια εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών εμφανίζονται να είναι σημαντικά βελτιωμένες, που η γειτονική χώρα δηλώνει έτοιμη να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια η έρευνα των δύο δημοσιογράφων γυρίζει το ρολόι του χρόνου στο 1964 και θυμίζει αυτά που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, κυρίως όμως οι κυβερνήσεις της Eλλάδος και της Tουρκίας, ξέχασαν. Όλα αυτά που είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη των πρωταγωνιστών, των αθώων θυμάτων που ονομάζονται απελαθέντες..
Ρωμαΐικο Ημερολόγιο 2014
Το Ημερολόγιο είναι η επετηρίδα της χρονιάς που πέρασε. Προέρχεται, αναφέρεται και αφιερώνεται στους Ρωμιούς, εντός και εκτός Πόλης, στην όπου γης Ρωμιοσύνη. (Περιλαμβάνει CD).