Βραχύ Χρονικό
Το Βραχύ Χρονικό παρουσιάζεται εδώ στην νέα ελληνική, συνοδευόμενο από μια κατατοπιστική εισαγωγή και διευκρινιστικά σχόλια, προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει πληρέστερα τις ιστορικές συνθήκες που σφράγισαν το τέλος της Βασιλίδας των πόλεων.
55
Η Μαρίκα η Ταταυλιανή, μια Πολίτισσα κυρά, λογία μα και μποέμισσα, μέσα από την μακρά αφήγηση του βίου της, αναφέρεται παράλληλα, άλλοτε περιληπτικά κι άλλοτε διεξοδικά, σε περιστατικά και σε πρόσωπα, με έμφαση στην κοινωνική ζωή των Ρωμιών και των Τούρκων και στις μεταξύ τους σχέσεις
Μοναστηριακά εδέσματα
Τα μοναστηριακά εδέσματα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της μεσογειακής διατροφής. Εκτός από το κρέας που δεν έχει θέση στο μοναστικό σιτηρέσιο, όλοι οι άλλοι κανόνες της μεσογειακής διατροφής εφαρμόζονται.
Με λένε Κόκκινο
1590. Κωνσταντινούπολη. Ο Σουλτάνος αναθέτει κρυφά στους μικρογράφους του να του κατασκευάσουν ένα πολύ σημαντικό βιβλίο -δοξαστικό της αυτοκρατορίας και της ζωής του. Όμως αυτό το βιβλίο θα είναι διαφορετικό από τ' άλλα, επειδή οι μικρογράφοι θα προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μεθόδους και τεχνοτροπίες φράγκικες, εγχείρημα πολύ επικίνδυνο εκείνη την εποχή του άκρατου φονταμενταλισμού.
Χρονογραφία Τόμος Α
Χρονογραφία Τόμος Β
Ιστανμπούλ
"Η μοίρα της Ιστανμπούλ είναι και δική μου μοίρα, είμαι αφοσιωμένος στην πόλη επειδή σε αυτήν οφείλω αυτό που είμαι", εξομολογείται ο Ορχάν Παμούκ σ’ αυτό το γοητευτικό βιβλίο που διαβάζεται σαν δοκίμιο, προσωπικό ημερολόγιο, ιστορία, οδηγός πόλης και μυθιστόρημα μαζί.
Το σπίτι της σιωπής
Ένα μυθιστόρημα γοητευτικό και μελαγχολικό, κλασικό και μοντέρνο, όπου ο Ορχάν Παμούκ βρίσκει αφορμή να μιλήσει με το δικό του τρόπο, ποιητικά και ρεαλιστικά μαζί, για τ' αγαπημένα του θέματα -την πατρίδα του και τον κόσμο, τις φιλοδοξίες και τις αυταπάτες των ανθρώπων, τα πανανθρώπινα όνειρα.
Το μαύρο βιβλίο
Μυθιστόρημα πολυσύνθετο, ερωτικό, ιστορικό, μυστηριακό, αστυνομικό, ακόμα και εγκυκλοπαιδικό, θα λέγαμε, με ασυνήθιστη δομή και γλώσσα, "μεταμοντέρνο", το χαρακτηρίζουν πολλοί, στην Τουρκία πουλήθηκε αμέσως σε 70.000 αντίτυπα και έχει ήδη μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες.
Φιλική Τουρκική Γραμματική
Ο στόχος του βιβλίου αυτού είναι να αποτελέσει ένα περιε- κτικό και ταυτόχρονα πρακτικό εγχειρίδιο τουρκικής γραμματικής. Δημιουργήθηκε με βάση τις βιωμένες από μένα ανάγκες, τις οποί- ες χρόνια τώρα διαπίστωσα στα τμήματα διδασκαλίας τουρκικής γλώσσας σε ενηλίκους. Γράφτηκε δηλαδή, όχι απόμακρα και αποστασιοποιημένα, αλλά ζώντας την εκπαιδευτική αλήθεια της γλώσσας αυτής με τη συνεχή παρουσία των αναζητήσεων του μαθητή.
Δοξογράφημα
Το βιβλίο αναφέρεται στα αποστάγματα σοφίας δυόμιση χιλιάδων χρόνων, ξεκινώντας από τους αρχαίους Έλληνες.
Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου
Την άνοιξη του 587 μ.Χ. δύο καλόγεροι, ο Ιωάννης Μόσχος και ο μαθητής του Σοφρώνιος ο Σοφιστής, ξεκίνησαν να διασχίσουν ολόκληρη την τότε βυζαντινή αυτοκρατορία, από τις ακτές του Βοσπόρου ως τους αμμόλοφους της Αιγύπτου. Σκοπός τους να συλλέξουν τη σοφία των μοναχών της ερήμου.
Τ΄Αγιάσματα της Πόλης
Η Κωνσταντινούπολη, η βασιλεύουσα, είναι μια αστέρευτη πηγή από μηνύματα. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, όποιο σκαλί κι αν δρασκελίσεις, απ' όποια βρύση κι αν ποτιστείς, κάτι θάχει να σου πει. Όμως οι πέτρες γίνονται χώμα, τα σκαλιά χαλάνε κι οι βρύσες στερεύουν...
Χαλκηδόνια Μνήμη Μελίτωνος Χατζή
Αντίο, γλυκιά πατρίδα
Η Οθωµανική Αυτοκρατορία έχει καταρρεύσει ενώ η νεαρή Δηµοκρατία προσπαθεί να ορθοποδήσει. Ένας άντρας βρίσκεται στο κέντρο όλης αυτής της αναταραχής.
ο γραφέας του παλατιού
Ήµουν ένας αχρείος που έζησε την εποχή των τυράννων. Ένας αχρείος που οι θεοί τον κατάντησαν δειλό. Ο πιο αξιολύπητος απ’ όλους τους αχρείους, ο πιο αποκρουστικός. Ένας ύπουλος παλατιανός γραφέας, που έτρεφε την καρδιά του µε κολακεία, το µυαλό του µε µίσος. Ένας διπρόσωπος άνθρωπος των τελετών, που ακολουθούσε πιστά τις εντολές του βασιλιά των Χάττι, κρύβοντας τον βαθύ του πόνο πίσω από µια µάσκα ευτυχίας πιο αδιαπέραστη κι απ’ ορείχαλκο, το...
Άιντε πάλι...
Το βιβλίο "Άιντε πάλι...: Ξεριζώνεται ο ελληνισμός από την Πόλη (1958-1968)" αποτελεί χρονολογική συνέχεια του πρώτου βιβλίου της Αγλαΐας Κωνσταντινίδου-Κλουκίνα με τίτλο "Όπου λοιπόν...: Μια φορά κι έναν καιρό στην Πόλη (1948-1958)" και καταγράφει τις τραγικές περιπέτειες που έζησε ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης με τις απελάσεις του 1964.
Μνήμες της Κωνσταντινούπολης
Ένα μυθιστόρημα-ποταμός, όπου τα πάθη των ανθρώπων συναντούν την ιστορία, όπου η περιπέτεια κλιμακώνεται μαζί με τη συγκίνηση, ένα μεγάλο σύγχρονο παραμύθι που ξεκινά απ' το Βυζάντιο και την Κωνσταντινούπολη και φτάνει μέχρι τη σημερινή μητρόπολη Ιστανμπούλ των μεγάλων αντιθέσεων, ένα λογοτεχνικό μπεστ σέλερ που έχει μαγέψει περισσότερους από 300.000 αναγνώστες στην Τουρκία...
Όταν πάγωσε ο Βόσπορος
Κωνσταντινούπολη 1954. Ο Βόσπορος, ύστερα από είκοσι πέντε χρόνια, ζει και πάλι ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Η Μαύρη θάλασσα παγώνει όπως και το 1929, και τις βραδινές ώρες, κομμάτια πάγου αρχίζουν να κατακλύζουν τα στενά του. Η ταχεία αμαξοστοιχία Simplon-Orient-Express αναχωρεί για το Παρίσι. Κάποιοι από τους επιβάτες της είχαν βρεθεί και τότε στην ίδια αμαξοστοιχία, στη διαδρομή από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη, παραμένοντας για μια εβδομάδα...