Απο τον Βαλτάριους στους Νιμπελούνγκεν και τον Ρολάντ
Τρία μεσαιωνικά έπη, "Βάλτερ ο χεροδύναμος", "Το Τραγούδι του Ρολάντ" και "Το Τραγούδι των Νιμπελούνγκεν"· το πρώτο, το αρχαιότερο (Θ' - Ι' αι.), και το τελευταίο, το πιο πρόσφατο (περί το 1200), ανήκουν στον γερμανικό ηρωικό κύκλο, ενώ το δεύτερο, καταγεγραμμένο περί το 1080,
Αρμενία
Την μακραίωνη ιστορία των Αρμενίων, αυτού του πρώτου χριστιανικού έθνους της Ανατολής και κυρίως των διώξεων, που κορύφωσή τους υπήρξε η Γενοκτονία την οποία υπέστη από τους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα
Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος
Εγώ, η Αρετή, η κόρη του Καπετάν Μιχαήλ Σκυλίτζη, πριν κλείσω τα κουρασμένα από τα χρόνια μάτια μου, υπαγορεύω τούτη τη γραφή στο γέροντα γραμματικό μου. Ο καλός μου, ο άνθρωπος που αγάπησα όσο κανένα στον κόσμο τούτο, ο ακριβός μου,
Βραχύ Χρονικό
Το Βραχύ Χρονικό παρουσιάζεται εδώ στην νέα ελληνική, συνοδευόμενο από μια κατατοπιστική εισαγωγή και διευκρινιστικά σχόλια, προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει πληρέστερα τις ιστορικές συνθήκες που σφράγισαν το τέλος της Βασιλίδας των πόλεων.
Βυζαντινή Ιστορία 324-1071
Το βιβλίον τούτο απευθύνεται προς τους μελετητάς της Βυζαντινής Ιστορίας, τους σπουδαστάς και το ευρύτερον αναγνωστικόν κοινόν. Στηρίζεται επί της διεθνούς βιβλιογραφίας και προϋποθέτει την άμεσον χρήσιν των πηγών. Απευθυνόμενος προς Έλληνας αναγνώστας, έκρινα αναγκαίον να παράσχω βραχέα δείγματα των μεσαιωνικών κειμένων δια της παραθέσεως καίριων αποσπασμάτων.
Γαλατάς
Το λιμάνι του Γαλατά, που βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης και σήμερα αποκαλείται Καράκιοϊ, αποτελεί ένα τμήμα της περιοχής του Πέρα. Από το 1453 έως τα γεγονότα της δεκαετίας του 1960 στην Κύπρο διατήρησε την ονομασία του (Γαλατάς). Αργότερα όμως, από αντίδραση στα προαναφερθέντα γεγονότα, πολλές ελληνικές τοπωνυμίες άλλαξαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γαλατάς, ο οποίος μετονομάστηκε σε Καράκιοϊ.
Διώξεις Ελλήνων στη Σοβιετική Ένωση
Ένας οφειλόμενος φόρος τιμής στη μνήμη χιλιάδων νεκρών και χιλιάδων βασανισμένων. Ένα παράθυρο στην αλήθεια για να μην σκεπάσει η λήθη την τραγική πορεία του ελληνισμού της Σοβιετικής Ένωσης. Βέβαια, δεν ήταν μόνο οι Έλληνες που υπέφεραν από διωγμούς και βασανιστήρια. Ήταν οποιαδήποτε εθνότητα αποτελούσε συμπαγή ομάδα με την ιδεολογία, τα ήθη και τα έθιμά της. Για τα τόσο τραγικά γεγονότα εναντίον των εθνοτήτων, μετά από την πτώση του Σοβιετικού...
Εκ Δυσμών το Φως;
Στόχος αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους γίνεται νοητή η "Δύση" στους χώρους της "Ανατολής" στο πλαίσιο της συγκυρίας του 19ου αιώνα που επηρεάστηκε από παράγοντες όπως η άνοδος του εθνικισμού και η δημιουργία εθνικών κρατών, η οθωμανική μεταρρυθμιστική πορεία και η οικονομική και πολιτική ισχύς των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ελληνισμός και Δαρδανέλλια
Στο έργο «Ελληνισμός και Δαρδανέλλια» αποδίδονται όλα εκείνα τα ιστορικά, τοπολογικά και ανθρωπολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ελληνικότητα των περιοχών, από την είσοδο των στενών του Ελλήσποντου έως την Κωνσταντινούπολη, μία ελληνικότητα που κράτησε τουλάχιστον 4.000 χρόνια από την αρχαιότητα έως την Μικρασιατική Καταστροφή (1922).
Ένας Ενετός του 15ου αιώνα στην αυλή του Μεγάλου Τούρκου
O σουλτάνος είναι ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής κι ο Βενετός είναι ένας νεαρός έμπορος, πρωταγωνιστής, στα τέλη του 15ου αιώνα, μιας εκπληκτικής περιπέτειας, που για πρώτη φορά μεταφράζεται στη γλώσσα μας. Ξεκίνησε με τον αδελφό του για την Ελλάδα, αλλά μετά την άλωση της Χαλκίδας αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους.
Επιτομή Ιστοριών Τόμος Α
Η "Επιτομή" είναι ίσως η μοναδική χρονογραφία όπου τα ιστορικά πρόσωπα αξιολογούνται αναλόγως του αν διακρίθηκαν στη λογοτεχνία ή προστάτευσαν τα γράμματα.
Επιτομή ιστοριών Τόμος Β
Επιχείρηση Νέμεσις
Σε επίπεδο ιστορικό η «Νέμεσις» είναι ίσως η πιο ασυνήθιστη καταδίωξη ανθρώπου του αιώνα. Είναι επίσης η λιγότερο γνωστή, υπό την έννοια ότι οι οργανωτές της κράτησαν πεισματική σιωπή μέχρι το θάνατό τους.
Ζάππειον
Τα βιογραφικά των ομογενών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στο Ζάππειο, που γαλούχησαν γενιές και γενιές με τις γνώσεις τους, το ψυχικό τους κάλλος και δίδαξαν το ήθος με την προσωπικότητα και τη στάση τους αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του βιβλίου.
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης 1204
Οι επιπτώσεις της Τέταρτης Σταυροφορίας επί του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξαν εξ ολοκλήρου καταστρεπτικές. Η λάμψη του ελληνικού πολιτισμού, την οποία το Βυζάντιο συντηρούσε επί εννέα αιώνες μετά από την επιλογή της Κωνσταντινούπολης ως πρωτεύουσας, έσβησε ξαφνικά...