Αυτό που ονομάζουμε στ’ Αγγλικά «πολιτικό θρίλερ», είναι ένα είδος που οι Βρετανοί καλλιέργησαν θαυμάσια με κορυφαίους δημιουργούς. Στη Γαλλία αυτό είναι συνώνυμο του Ζακ Ντεροζύ.
Σε επίπεδο ιστορικό η «Νέμεσις» είναι ίσως η πιο ασυνήθιστη καταδίωξη ανθρώπου του αιώνα. Είναι επίσης η λιγότερο γνωστή, υπό την έννοια ότι οι οργανωτές της κράτησαν πεισματική σιωπή μέχρι το θάνατό τους.
Η ασυνήθιστη αυτή καταδίωξη σε τρεις ηπείρους, αποφασίστηκε στο Εριβάν της ανεξάρτητης Αρμενίας και στην κατεχόμενη από τους Συμμάχους Κωνσταντι-νούπολη, οργανώθηκε στη Βοστώνη, είχε αντίκτυπο στη Γενεύη, πραγματο-ποιήθηκε στο Βερολίνο, στη Ρώμη, στην Τιφλίδα της Γεωργίας μέχρι και την Κεντρική Ασία.
Στοχεύει, ακολουθώντας την παράδοση της τυραννοκτονίας, να τιμωρήσει τους κυριότερους πολιτικά υπεύθυνους, που καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο από ένα οθωμανικό δικαστήριο. Οι Ταλαάτ, Εμβέρ, Τζεμάλ, η ηγετική τριανδρία των Νεότουρκων και μερικοί άλλοι που αναφέρονται στη διήγηση, είναι ένοχοι αυτού που ονομάζουμε σήμερα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Η αναφερόμενη εδώ εκδίκηση είναι μια πράξη στοιχειώδους δικαιοσύνης όμοιας με την εκτέλεση των υψηλών αξιωματούχων ναζί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μάλιστα, εδώ πρόκειται όχι για ανώτερα στελέχη ενός καθεστώτος υπαίτιου για τη Γενοκτονία του αρμενικού λαού, αλλά για τους ίδιους τους ηγέτες που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από διαταγές που έλαβαν, διότι αυτοί οι ίδιοι συνέλαβαν το σχέδιο και εκτέλεσαν το έγκλημα.
Εδώ και μερικά χρόνια πολλά ιστορικά βιβλία και μελέτες ξαναφέρνουν στη μνήμη αυτά τα γεγονότα, που στα εγχειρίδια δεν κατελάμβαναν ούτε καν μια σημείωση στο κάτω μέρος της σελίδας. Στη σειρά αυτή έλειπε ένα τέτοιο βιβλίο όπως η Επιχείρηση Νέμεσις. Χάρις στο ταλέντο του Ντεροζύ, η διήγηση αυτή, αποτελεί στο εξής, μέρος κατά τρόπο αξέχαστο, της νεότερης ιστορίας.