Φιλοτεχνία
Μάρκος Πασάς (Πιτσιπιός) 1824-1888
Ο Μάρκος Πασάς, υπήρξε διαπρεπής Έλληνας της διασποράς. Αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ζωντανό θρύλο σε όλη την Τουρκική επικράτεια, αν και παραμένει εντελώς άγνωστος στον Ελλαδικό χώρο. Οι αποσπασματικές διηγήσεις της μητέρας μου, με ώθησαν σε μία προσωπική και πολύχρονη έρευνα για αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο, στην διάρκεια της οποίας πολλά νέα στοιχεία ήρθαν στο φως. Η αποκατάσταση κάποιων ανακριβειών γύρω από την καταγωγή του, τον βίο και το έργο του, με...
Μία ιστορία πολλών καρατίων
Το βιβλίο Μία ιστορία πολλών καρατίων-Η ιστορία της οικογένειας Μαυρομμάτη είναι ακριβώς ό,τι υποδηλώνει ο τίτλος του. Η ζωή της οικογένειας Μαυρομμάτη, που ξεκινά από την Προύσσα, εγκαθίσταται στην Κωνσταντινούπολη και καταλήγει στην Αθήνα. Το βιβλίο αναφέρεται στις ρίζες του συγγραφέα και την καταγωγή του, συνεχίζει στην τρυφερή παιδική ηλικία που συνειδητοποιεί τι συμβαίνει γύρω του και φθάνει ως την ώριμη ηλικία όπου αναγκάζεται να εγκαταλείψει...
Προσωπογραφία Κωνσταντινούπολης
Κωνσταντινουπολίτες Χημικοί
Ο νοσταλγός της Πόλης
Τιμητική θέση στο εικονοστάσι των αγίων της δημοσιογραφίας, έχει ο Παύλος Παλαιολόγος, μαζί με άλλους κορυφαίους συναδέλφους, που καταξίωσαν την ελληνική δημοσιογραφία και θα έπρεπε να είναι ες αιεί παράδειγμα.
Σόνια Μοριάνοβα
Η ζωή της Σόνια Μοριάνοβα, μιας από τις πρωτοπόρους δασκάλες του κλασικού ρωσικού μπαλέτου στην Ελλάδα, ξετυλίγεται με τρόπο συναρπαστικό στις σελίδες του βιβλίου.
Φωκίων Νέγρης 1846-1928
H πολυσχιδής δραστηριότητα του Φωκίωνα Nέγρη παρουσιάζεται ανάμεσα στα ιστορικά γεγονότα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και της πρώτης τριακονταετίας του 20ού. O αναγνώστης θα συναντήσει τον χαρισματικό μηχανικό που ορθοπόδησε την ελληνική Eταιρεία των Mεταλλουργείων Λαυρίου, τον δημιουργό του Aττικού Σιδηροδρόμου, τον πολιτικό που στάθηκε τίμια, υπεύθυνα και με παρρησία απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής του, τον υπέρμαχο των εργαζομένων και...
Σε πρώτο πρόσωπο
Μαρτυρίες σε πρώτο πρόσωπο...Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Χατζησταύρου και άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύθηκε στη μακρά πολυκύμαντη πορεία του αποκαλύπτουν, μέσα από αναμνήσεις και προσωπικά βιώματα, μια σειρά από ανθρώπινες πτυχές της Ιστορίας.
Χαλκηδόνια Μνήμη Μελίτωνος Χατζή
Αιχμάλωτος μνήμης
«...Τι μέρες φρίκης, μέρες χωρίς ελπίδα! Βαδίζαμε όλοι χωρίς να τολμήσουμε να σηκώσουμε τη ματιά μας, προχωρούσαμε με τα κεφάλια κάτω κι από ώρα σε ώρα, από λεπτό σε λεπτό περιμέναμε τον θάνατο, Είχαμε τη βεβαιότητα ότι αργά ή γρήγορα όλοι θ’ αφήναμε την τελευταία μας πνοή σ’ εκείνο τον δρόμο του Γολγοθά. Γι’ αυτό τον λόγο, μάλιστα, πολλοί αιχμάλωτοι, για να μην υποφέρουν άλλο, ρίχτηκαν οικειοθελώς στην αγκαλιά του θανάτου, ενώ άλλοι καταφεύγοντας στα...
Η Μάσκα και η Ψυχή
Ο Σαλιάπιν είναι μια μεγάλη μορφή του 20ου αι. που επί 35 χρόνια τραγουδούσε στις σκηνές της όπερας όλου του κόσμου. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους τραγουδιστές της όπερας. Πέρα από τη σπάνια φωνή μπάσου και την τεχνική του, ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις για έναν άλλο τρόπο έκφρασης ο οποίος δεν περιορίζεται στο τραγούδι αλλά δημιουργεί ένα θεατρικό γεγονός. Η αυτοβιογραφία του απευθύνεται σε μουσικούς αλλά και σε ανθρώπους του θεάτρου γιατί...
Τριαντάφυλλα κι αγκάθια
Oι δεκαετίες του ’50, ’60, ’70 ήταν καθοριστικές για τους Ρωμιούς της Πόλης, όσον αφορά το θέμα της παραμονής ή της αποχώρησής τους από την ιδιαίτερή τους πατρίδα.
Θυμάμαι & Γεύομαι
«Κωνσταντινούπολη... Γλυκιά Ζωή Αξέχαστα βιώματα, μυρωδιές, γεύσεις, εμπειρίες που ξεδιπλώνονται πάνω σε ένα χαρτί παρέα με τις αναμνήσεις μου. Ιστορίες αληθινές, νοσταλγικές, αρωματισμένες με τις υπέροχες συνταγές της μητέρα μου.» (Στάθης Νικολαΐδης, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ο δημόσιος βίος του Μιχαήλ Γ. Αντωνόπουλου
Ο Μιχαήλ Γ. Αντωνόπουλος ήταν διπλωμάτης, δημόσιος λειτουργός, πολιτικός και οικονομικός παράγοντας της χώρας και (φυσικά) διανοούμενος· αποτελεί δηλαδή χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλόγιμου Έλληνος – μέλους της ελίτ αυτού του «μακρού» αιώνος.
Η κυρία Ατατούρκ
Για µισό αιώνα επικρατούσε σιωπή σχετικά µε τη Λατιφέ Χανούµ. Η µορφωµένη αυτή υπέρµαχος των δικαιωµάτων των γυναικών υπήρξε η µοναδική σύζυγος του Μουσταφά Κεµάλ Ατατούρκ, ιδρυτή του κράτους της Τουρκίας.
Ημερολόγιο εξορίας
Με την εφαρμογή του νόμου περί Φόρου Περιουσίας το 1943, ο Γιώργος Χατζηδημητριάδης στάλθηκε εξορία, μαζί με άλλους περίπου 1.400 άντρες από την ελληνική, αρμενική και εβραϊκή μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων, στην ύπαιθρο του Ερζερούμ. Το ημερολόγιο που γράφει είναι από αυτή την περίοδο εξορίας.
Ο Έλληνας Βεζίρης
Ο ελληνικής καταγωγής Ιμπραήμ ανεβαίνει ραγδαία τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, αποκτά πρωτοφανή εξουσία και γίνεται πρωταγωνιστής στη διπλωματική σκακιέρα της Ευρώπης.
Στον φεγγίτη του μυαλού
Ώσπου η φωνή της µάνας του, τον φώναζε µε τ’ όνοµά του, Μιχάλη, παρατείνοντας το ήτα για κάµποσο. Αµέσως µετά φώναζε τ’ όνοµα του αδελφού του. Κι αυτός συνέχιζε να κυλάει το τσέρκι του. Ήταν τόσο συναρπαστικό, γιατί διαρκώς εκινείτο, πήγαινε πάντα παρακάτω, αναπηδούσε στα χαλίκια. Ποτέ δεν σταµατούσε κι αυτός το βοηθούσε να µην πέσει. Έτσι έσωζε τον εαυτό του από τη σκόνη του δρόµου, που πριν κατακαθήσει και τον σκεπάσει, είχε πια φύγει.
Κατ' εξακολούθηση
Ο Μάρκαρης αγαπάει και σέβεται τους αναγνώστες του κάθε φορά που γράφει. Και είναι ο λόγος που καταθέτει με μεγάλη εντιμότητα την προσωπική του εξομολόγηση και σ' αυτό το κείμενο.