Η Κινστέρνα 23ο τεύχος
Ποιοί άνθρωποι
Δέκα ιστορίες στη σύγχρονη Ελλάδα. Στην Αθήνα της κρίσης, της απομόνωσης, της μοναξιάς, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού. Δέκα ιστορίες για τις χαμένες ελπίδες και τις τυραννισμένες ψυχές. Ιστορίες για την αλήθεια, για τη θυσία, για την τιμωρία αλλά πάνω απ’ όλα για την αγάπη. Ιστορίες για κάποιους. Γεμάτες στοιχεία του εαυτού μας αλλά και του ανθρώπου που κάθεται δίπλα μας στο τρένο.
Όταν μιλούν οι άνεμοι
Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες, αποτυπωμένο από την πένα της πεζογράφου Αίγλης Ζωγράφου-Σιμαλαρίδου. Η συγγραφέας η οποία ανήκει στην χορεία των λογίων της Πόλης, με το νέο της αυτό βιβλίο εκφράζει με τρόπο αισθητικά καταξιωμένο την πορεία της προς το γενέθλιο χώρο, υπηρετώντας ευσυνείδητα και επάξια την πολίτικη λογοτεχνία.
Αναμνήσεις μιας λευκής μπλούζας
Από την πρώτη επαφή ο φοιτητής της ιατρικής διαπιστώνει το θαύμα της δημιουργίας και απορεί πως έγιναν όλα αυτά τα απίστευτα από τα οποία αποτελείται ο άνθρωπος. Την πολυπλοκότητα των διαφόρων οργάνων και συστημάτων, τη λειτουργία τους, την παθολογία τους. Μαζί με όλα αυτά απαραίτητες στην ιατρική πράξη είναι και άλλες ιδιότητες, όπως η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η συμπόνοια, η συναίσθηση, η κατανόηση αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς και...
Η άγραφη γενοκτονία
Στις 6/7 Σεπτεμβρίου 1955 η ελληνική ομογένεια της Kωνσταντινούπολης δέχεται, στη γενέτειρά της, μία καταστροφική επίθεση. Eπίθεση που φωτογραφίζει καθαρά μία φάση γενοκτονίας κατά τον Gregory H. Stanton.
Φυσικά Καλλυντικά
H επίκουρη καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Eυγενία Tσίτσα, μας εξηγεί με απλό τρόπο πως μπορούμε να παρασκευάσουμε καλλυντικά για υγιεινή και ομορφιά, χρησιμοποιώντας φυσικές πρώτες ύλες. Γιατί όπως σημειώνει στην εισαγωγή της: «Πολλά από αυτά (τα προϊόντα) έχουμε τη δυνατότητα να τα παρασκευάσουμε μόνοι μας με απλά υλικά, που σχεδόν πάντα υπάρχουν στο σπίτι, προσφέροντας στον εαυτό μας τη χαρά της δημιουργίας υπέροχων...
Φιλέλληνες και Φιλελληνισμός του 1821
Στους χρόνους της Ελληνικής Επανάστασης ο Φιλελληνισμός εκδηλώνεται πολύπλευρα σ’ όλες τις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού. Προβάλλεται σαν έκφραση των ιδανικών της Ελευθερίας και του Ανθρωπισμού των πολιτισμένων ανθρώπων όλου του κόσμου, που έκαναν λάβαρό τους την Ελληνική Ιδέα και προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, ακόμα και τη ζωή τους, αγωνίσθηκαν για την αποκατάσταση του ελληνικού έθνους και την απελευθέρωσή του από τα δεσμά...
Έρωτες στο σπήλαιο Σφεντόνη
Tι δυστυχία Θε μου! H δυστυχία υπάρχει παντού. Eίναι διάχυτη γύρω μας και δεν την βλέπουμε!.. Δε θέλουμε να τηνε δούμε. Mας τυφλώνει ο εγωισμός και η ματαιοδοξία. Δεν υπάρχει ασχήμια στη ζωή!.. H ασχήμια και η ομορφιά υπάρχει μέσα μας.
Σόνια
H οικογένεια της γιαγιάς έμενε στην περιοχή του νησιού που μέχρι σήμερα φέρει το οικογενειακό τους όνομα. Ήταν η πλουσιότερη περιοχή, γιατί είχε ωραίες ακρογιαλιές και μικρές αμμουδερές ακτές με δασώδη ενδοχώρα. Eκεί ζούσαν ελληνικές οικογένειες αγροτών και σε κάθε μία ανήκαν αρκετά στρέμματα γης. Kαλλιεργούσαν λαχανικά, ελιές, αμύγδαλα αλλά και άνθη πολυτελείας σε κανονικά θερμοκήπια. Ένας «αμανετζής» κατέβαζε όλα αυτά τα λουλούδια που του παρέδιδαν οι...
Ταρσός Κιλικίας
...Στον καιρό των τελευταίων Ελλήνων η Ταρσός ήταν αρκετά προοδευμένη πόλη. Στα 1913 είχε ηλεκτροφωτισμό. Στο ποτάμι είχε μια γεννήτρια ρεύματος που έδινε στο φως εξωτερικό στους μαχαλάδες και στους δρόμους.
Ο θείος Καρνίκ
Ο Αντάν (Αντρανίκ) Οζέρ γεννήθηκε και έζησε στην Κωνσταντινούπολη. Στα πεζογραφήματά του επικεντρώνεται συνήθως στους μικροαστούς Αρμένηδες της Κωνσταντινούπολης, καταγράφοντας μεθοδικά τις αντιδράσεις τους σε απλά, συνηθισμένα επεισόδια της καθημερινότητας, αποφεύγοντας τις απευθείας περιγραφές των χαρακτήρων. Τα διηγήματά του συνθέτουν ένα λεπτοδουλεμένο ψηφιδωτό της μεταπολεμικής Αρμένικης κοινότητας της Πόλης.
Νάξος και Βουρλά
Αυτη η επικοινωνία Νάξου-Βουρλών είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία αδελφικών σχέσεων και την απόκτηση κοινών βιοτικών και πολιτισμικών στοιχείων. Η παρούσα εργασία σκοπό είχε να αναδείξει αυτές τις σχέσεις και να συλλέξει αυτά τα στοιχεία των δύο τόπων, ώστε, καταγράφοντάς τα, να μείνουν ανεξίτηλα στο χρόνο.
Ο δρόμος μου είναι πλατεία
Ο Ορχάν Βελί Κανίκ προσανατολίστηκε στο γλωσσικό περιβάλλον, ξεπερνώντας τη μεσοαστική καταγωγή του και γράφοντας στη γλώσσα των δρόμων. Η ποίησή του γέμισε με λαϊκές εκφράσεις στις οποίες οφείλεται εν μέρει το γεγονός πως διαβάζεται άνετα ακόμη και σήμερα.
Μνήμη της άλλης όχθης
Mορφές πνευματικές του Eλληνισμού της Πόλης που αδικήθηκαν, αγνοήθηκαν ή προσπεράστηκαν, αποκαθίστανται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Xαράλαμπου Bάϊου.
Κυριακάτικο απόγευμα στην Πρίγκηπο
Μια τρυφερή κοινωνική, αισθηματική ιστορία, που αποδεικνύει το ψυχικό μεγαλείο και το εύρος συναισθημάτων της συγγραφέως.
Ένας Ενετός του 15ου αιώνα στην αυλή του Μεγάλου Τούρκου
O σουλτάνος είναι ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής κι ο Βενετός είναι ένας νεαρός έμπορος, πρωταγωνιστής, στα τέλη του 15ου αιώνα, μιας εκπληκτικής περιπέτειας, που για πρώτη φορά μεταφράζεται στη γλώσσα μας. Ξεκίνησε με τον αδελφό του για την Ελλάδα, αλλά μετά την άλωση της Χαλκίδας αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους.
Ο Ισλαμιστικός φοίνικας
. Στο βιβλίο αυτό, η Loretta Napoleoni, ειδήμων σε ζητήματα τρομοκρατίας, μας οδηγεί πέρα από τους τίτλους των εφημερίδων που παρουσιάζουν το Ισλαμικό Κράτος σαν μια βίαιη συμμορία που κερδίζει διαρκώς έδαφος - και αναλύει το πως η φανατική αυτή ισλαμική οργάνωση προτείνει ένα καινούριο μοντέλο οικοδόμησης έθνους.
Η αυλή μας
Ο Α΅ι΅-Δημήτρης και τα προσφυγόπουλα
Δεν ξέρω πώς τα ταίριαξε έτσι ο Θεός και είμαστε στην ίδια οικογένεια τρεις Δημήτρηδες: ο παππούς, ο πατέρας κι εγώ. Όπως είναι φυσικό, τον Άγιο Δημήτριο τον έχουμε σε μεγάλη ευλάβεια και τον θεωρούμε προστάτη στο σπιτικό μας.
Στο δρόμο του ήλιου
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει και οι σύμμαχοι ευνοούν την Ελλάδα. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου παρακολουθούν τα γεγονότα και, παρά τους διωγμούς και τις πιέσεις των Τούρκων, δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό και τα πατριωτικά τους αισθήματα.