Γειτονιές της Χαλκηδόνας
Γειτονιές της ανατολικής Kωνσταντινούπολης. Γειτονιές της ανατολικής πλευράς του Bοσπόρου. Φτωχικές ή ακμάζουσες, κατοικημένες από μειονότητες τότε... Σήμερα λίγα θυμίζουν τις αλλοτινές εποχές και μεταξύ αυτών είναι τα κτήρια που έχουν απομείνει... Ένα βιβλίο που αποσκοπεί στην καταγραφή και τη διαφύλαξη της μνήμης. Eπίσης, απευθύνει μια πρόσκληση γνωριμίας με την Πόλη σε όσους δεν τη γνωρίζουν...
Γειτονιές του Βοσπόρου
Ο Βόσπορος ήταν πάντοτε κομμάτι αναπόσπαστο του ιστού της Κωνσταντινούπολης, ακόμη και όταν η απόσταση του κέντρου της από ορισμένα χωριά του Άνω Βοσπόρου καθιστούσε την επικοινωνία ταξίδι ολόκληρο. Γιατί και τότε ακόμη τα χωριά λογαριάζονταν από όλους ως προάστια της Πόλης.
Τα Ταταύλα
Στο έργο του 1913 «τα Ταταύλα και η Ιστορία τους», ο Επίσκοπος Παμφίλου Μελισσηνός Χριστοδούλου περιγράφει διεξοδικά μια από τις σημαντικότερες ρωμαίικες κοινότητες της Πόλης.
Γειτονιές της Κωνσταντινούπολης
Γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Γειτονιές γύρω από τον Κεράτιο. Φτωχικές ή ακμάζουσες, κατοικημένες από μειονότητες τότε… Σήμερα το μόνο που θυμίζει τις αλλοτινές εποχές είναι τα κτίρια που έχουν απομείνει…
Ένας περίπατος στην ιστορική Κλειστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης
Tο βιβλίο είναι μία περιήγηση στην περιοχή των χρυσοχοείων της Kλειστής Aγοράς, δρόμο με δρόμο, μαγαζί με μαγαζί.Mας μαθαίνει μυστικά για τους πολύτιμους λίθους, μας διηγείται περιστατικά πελατών και συνεργατών του, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο άγνωστο στους περισσότερους.
Διαδρομές
Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο χώρο και το χρόνο, μια ανασκόπηση των μνημείων και της δαιδαλώδους κοινωνικής ιστορίας των διαφορετικών πληθυσμών που διαμόρφωσαν τον αστικό ιστό στις γειτονιές του Κερατίου
Νήσος Σαχαλίνη
Μια θαρραλέα καταγγελία της βαρβαρότητας του σωφρονιστικού συστήματος της εποχής, χωρίς κορόνες και ακατάσχετους λυρισμούς, σε ύφος λιτό και τόνους χαμηλούς, με την τραγικότητα και την ωμότητα να εναλλάσσονται με τη γλαφυρότητα, ακόμα και το χιούμορ. Ένα έργο πραγματικό μνημείο ανθρωπισμού.
Το πλοίο του Σουλεϋμάν
Ο πιστός στον Σάχη Σουλεϋμάν γραμματέας της διπλωματικής αποστολής στο Σιάμ θέλησε να συγκρίνει τον ηγεμόνα του με τον Σολομώντα, βασιλιά του Αρχαίου Ισραήλ και Προφήτη του Ισλάμ, γι’ αυτό και στην εκτενή αναφορά του έδωσε τον δισήμαντο αυτό τίτλο Σαφίνα ι Σουλαϋμάνι. Ζούσε ακόμα σε μια περίοδο, όπου, παρά τις τεχνολογικές ανακαλύψεις, οι παραδόσεις, η μαγεία του Άγνωστου και οι αναφορές στο απώτατο παρελθόν ήταν συχνές.
Ταξίδι στην Ανατολή
Στην Ανατολή, τον αγαπημένο προορισμό των λογίων του 19ου αιώνα, ταξίδεψε ο Νερβάλ το 1842 και κατέγραψε τις αναμνήσεις του στον παρόντα τόμο.
Κωνσταντινούπολη
Το βιβλίο περιγράφει τους διωγμούς, τους εξαναγκασμούς, τις απελάσεις και τις μεθοδεύσεις που λόγω της ανεπίτρεπτης ιστορικής- πολιτικής ανεπάρκειας και των λαθών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχαν σαν αποτέλεσμα η Πόλη, που για περισσότερα από 1.600 χρόνια ήταν άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ελληνική, η Κωνσταντινούπολη των 300.000 ελλήνων να καταλήξει στις μέρες μας στον θλιβερό αριθμό των λιγότερων των 2.000 Ρωμιών
Η αίθουσα του χρόνου
Μια περιήγηση σε χώρους λιγότερο «τουριστικούς», πολύ αγαπημένους εντούτοις. Και ακριβώς επειδή είναι αγαπημένοι, η φαντασία συμβαδίζει με την περιγραφή. Ας δει ο αναγνώστης το βιβλίο αυτό σαν μια μηχανή του χρόνου με οδηγό τον συγγραφέα. Σαν επιβάτης, θα βρίσκεται πότε στο παρελθόν με τη φαντασία του και πότε στο παρόν με τις άλλες αισθήσεις του.
Ηώθεν
Ο ταξιδιώτης ωστόσο αυτού του οδοιπορικού, που ξεκίνησε απ’ την Πράγα και διασχίζοντας τον Δούναβη πέρασε απ’ την Κωνσταντινούπολη, την Τροία και την Σμύρνη, κατέπλευσε στην Κύπρο, επισκέφθηκε την Βηρυτό και διασχίζοντας την Παλαιστίνη, έφτασε στο Κάιρο, δεν ενδιαφέρθηκε τόσο για τα αρχαιολογικά μνημεία και τις εκτενείς περιγραφές. Έγραφε για την διάθεση της στιγμής με ειλικρίνεια και φρεσκάδα, με ύφος εύθυμο, ζωηρό, στιλπνό και ειρωνικό.
Ένας Ενετός του 15ου αιώνα στην αυλή του Μεγάλου Τούρκου
O σουλτάνος είναι ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής κι ο Βενετός είναι ένας νεαρός έμπορος, πρωταγωνιστής, στα τέλη του 15ου αιώνα, μιας εκπληκτικής περιπέτειας, που για πρώτη φορά μεταφράζεται στη γλώσσα μας. Ξεκίνησε με τον αδελφό του για την Ελλάδα, αλλά μετά την άλωση της Χαλκίδας αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους.
Όταν μιλούν οι άνεμοι
Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες, αποτυπωμένο από την πένα της πεζογράφου Αίγλης Ζωγράφου-Σιμαλαρίδου. Η συγγραφέας η οποία ανήκει στην χορεία των λογίων της Πόλης, με το νέο της αυτό βιβλίο εκφράζει με τρόπο αισθητικά καταξιωμένο την πορεία της προς το γενέθλιο χώρο, υπηρετώντας ευσυνείδητα και επάξια την πολίτικη λογοτεχνία.