Αναζητώντας τη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ – ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ο Χρονογράφος
Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι: "το πιο πλατιά διαδεδομένο χρονικό στους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, ήταν το λεγόμενον Βιβλίον ιστορικόν, το οποίο αποδιδόταν [...] στον Δωρόθεο, ανύπαρκτο μητροπολίτη Μονεμβασίας. Δημοσιευμένο για πρώτη φορά στα 1631, το κείμενο ανατυπώθηκε τουλάχιστον είκοσι τέσσερις φορές μέχρι το 1818". Σύμφωνα, όμως, με τον Τριαντ. Σκλαβενίτη (Μνήμων 1980-81), ο Χρονογράφος, όπως επίσης λέγονταν η ιστορική αυτή χρονογραφία,...
Οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το Ανατολικό Ζήτημα 1866-1881
Διδακτορική διατριβή, που μέσω των σελίδων της εφημερίδας Νεολόγος, μας κατατοπίζει για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων στην Οθωμανικής Αυτοκρατορία, καθώς και για το Ανατολικό ζήτημα, που εκείνη την εποχή ανέκυψε.
Το ζήτημα της γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη
Tο αδημοσίευτο αρχειακό υλικό της εφημερίδας O Tαχυδρόμος, που αποτελεί το επίκεντρο της μελέτης, βρέθηκε σε αρχεία της Πόλης, τη βιβλιοθήκη του Oικουμενικού Πατριαρχείου και τη βιβλιοθήκη του Zαππείου.
Αυτοκρατοριες και Διαφορετικοτητα
Το βιβλίο αυτό είναι μια μελέτη της αυτοκρατορικής οργάνωσης και μακροβιότητας, που αποτιμά τις οθωμανικές επιτυχίες και αποτυχίες σε σύγκριση με άλλες αυτοκρατορίες με παρόμοια χαρακτηριστικά. Η Κάρεν Μπάρκεϋ εξετάζει την κοινωνική οργάνωση και τους μηχανισμούς κυριαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε καίριες στιγμές της ιστορίας της: ανάδυση, αυτοκρατορική θεσμοποίηση, αναδιαμόρφωση και μετάβαση προς το έθνος-κράτος.
Η οργάνωση της αφήγησης στους Βυζαντινούς Ιστορικούς της Αλώσεως του 1453 μ.Χ.
Το παρόν βιβλίο, με το οποίο εγκαινιάζεται η σειρά Βυζαντινές Πραγματείες των εκδόσεων «Γρηγόρη», συνιστά σημαντική συμβολή στη μελέτη της βυζαντινής ιστοριογραφίας της ύστερης περιόδου υπό το πρίσμα των σύγχρονων θεωριών της αφήγησης
Τα Ταταύλα
Στο έργο του 1913 «τα Ταταύλα και η Ιστορία τους», ο Επίσκοπος Παμφίλου Μελισσηνός Χριστοδούλου περιγράφει διεξοδικά μια από τις σημαντικότερες ρωμαίικες κοινότητες της Πόλης.
Ζάππειον
Τα βιογραφικά των ομογενών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στο Ζάππειο, που γαλούχησαν γενιές και γενιές με τις γνώσεις τους, το ψυχικό τους κάλλος και δίδαξαν το ήθος με την προσωπικότητα και τη στάση τους αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του βιβλίου.
Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας
Δεν πρόκειται για μια ακόμα συγκριτική μελέτη στην οποία το παρόν που ορίζεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) αναμετριέται με το κεμαλικό παρελθόν.
Η μονομαχία στον Βυζαντινό Κόσμο ( 11ος-15ος αι.)
Στο παρόν βιβλίο εξετάζεται το ζήτημα των μονομαχιών, όπως αυτό αναδύεται από αναφορές βυζαντινών και λοιπών συγγραφέων, οι οποίοι μνημονεύουν βυζαντινούς πολεμιστές που λαμβάνουν μέρος σε μονομαχίες.
Ρωμηοί συνθέτες της Πόλης
Γιατί ο Ζαχαρίας, που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους συνθέτες της οθωμανικής μουσικής, καθώς και ο Γιώργος Μπατζάνος, που η φήμη της δεξιοτεχνίας του στο ούτι έχει κάνει το γύρο του κόσμου, είναι ακόμα άγνωστοι στην Ελλάδα; Και για πιο λόγο ο Νικολάκης είναι διάσημος στις αραβικές χώρες και οι συνθέσεις του είναι πάντα μέσα στο ρεπερτόριο της αραβικής κλασικής μουσικής, ενώ στην Ελλάδα δεν παίζονται τα έργα του;
Σταχυολογήματα περί Πόλης και Φαναρίου
«Να έρχεστε όσο μπορείτε πιο συχνά στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, που είναι μια όμορφη Πόλη, φιλόξενη Πόλη, ιστορική. Έχουμε ως Γένος και ως Ορθόδοξη Εκκλησία βαθύτατες ρίζες εδώ, και κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει. Όσοι αιώνες και αν περάσουν, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν θα γίνουν σε αυτά τα μέρη, εμείς θα φυλάγουμε τις Θερμοπύλες, όσο θέλει ο Κύριος». Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος Το ΒΗΜΑ, 7 Μαρτίου 2018 «Μέ τό...
Κωνσταντινουπολίτικη Προσωπογραφία Τόμος Β'
Το βιβλίο αποτελεί τον B΄ τόµο της σειράς Κωνσταντινουπολίτικη Προσωπογραφία και περιλαµβάνει τη συνέχεια των προφορικών µαρτυριών των Ρωµιών της Πόλης. Οι πολύτιµες και ειλικρινείς καταθέσεις των βιωµάτων τους επιχειρούν την ιχνηλάτηση του «προφίλ» του Ρωµιού του 21ου αιώνα. Ενός αιώνα ραγδαίων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων µέσα στον οποίο καλούνται οι λιγοστοί άνθρωποι της Πόλης να δραστηριοποιηθούν και να αγωνιστούν για τη διαφύλαξη της...
Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στην Οθωµανική Αυτοκρατορία
Οι Ελληνορθόδοξες Κοινότητες κατά την Οθωµανική Αυτοκρατορία είχαν, επιπλέον της τοπικής κοινοτικής αυτοδιοίκησης, της φορολογίας και µέριµνας για την Παιδεία, την υποχρέωση να φροντίζουν για την υγεία και πρόνοια των µελών τους, µε την ίδρυση νοσοκοµείων και άλλων φιλανθρωπικών ιδρυµάτων (ορφανοτροφείων, γηροκοµείων, κ.ά.), τον διορισµό κοινοτικών ιατρών, µαιών, τη λειτουργία φαρµακείων, κ.ά., δραστηριότητες και ανάγκες, που δεν κάλυπτε η οθωµανική...
Το νηπιαγωγείο στο Ζάππειο της Κωνσταντινούπολης 1875-1925 και 1953-
Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο ιδρύθηκε το 1875. Από το πρώτο έτος λειτούργησε με νηπιαγωγείο, τετρατάξιο δημοτικό και διτάξιο γυμνάσιο. Το παρόν πόνημα πραγματεύεται κυρίως την περίοδο ’53-’84 που αφορά το νηπιαγωγείο με σύντομη αναφορά στο παρελθόν και το παρόν του τμήματος. Με την ευχή το Ζάππειο να συνεχίσει ως ολοκληρωμένο εκπαιδευτήριο την πολύχρονη πορεία του με όλες τις βαθμίδες.
Ρωμιοί στην υπηρεσία της Υψηλής Πύλης
Νήσος Σαχαλίνη
Μια θαρραλέα καταγγελία της βαρβαρότητας του σωφρονιστικού συστήματος της εποχής, χωρίς κορόνες και ακατάσχετους λυρισμούς, σε ύφος λιτό και τόνους χαμηλούς, με την τραγικότητα και την ωμότητα να εναλλάσσονται με τη γλαφυρότητα, ακόμα και το χιούμορ. Ένα έργο πραγματικό μνημείο ανθρωπισμού.
Καλλιθέα
H πρωτότυπη αυτή ερευνητική εργασία σκιαγραφεί την ιστορική συγκρότηση του Δήμου Kαλλιθέας, την συμβολή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση της σημερινής ταυτότητας της πόλης, καθώς και την αντιληπτική εικόνα και αισθητική κρίση των κατοίκων της αλλά και όσων εργάζονται ή διέρχονται από την Kαλλιθέα.