Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ –
ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
− Από τους χάρτες, τα τοπογραφικά και τις αναπαραστάσεις, μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατανοήσει και να γνωρίσει την ομορφιά, το μεγαλείο και τη δόξα της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης.
− Ακόμα, τα κείμενα και το εκτεταμένο οπτικό υλικό αποκαλύπτουν τις διαδοχικές φάσεις αστεοδομικής επέκτασης, τις πληθυσμιακές και πολιτισμικές διακυμάνσεις. Παράλληλα, επισημαίνονται ορισμένες εκφάνσεις της πνευματικής, κοινωνικής και πολεμικής ζωής των κατοίκων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσα από όλα αυτά, εμφανίζεται ο χαρακτήρας, η ιδιοσυγκρασία, με μια λέξη η ταυτότητα του Βυζαντινού-Ρωμιού-Έλληνα ανθρώπου.
− Αποσαφηνίζονται χωροταξικά και τοπογραφικά οι εγκαταστάσεις του Ιστορικού και Θρησκευτικού Κέντρου, καθώς και η διάταξη του Ιππόδρομου και των παραρτημάτων του Ιερού και Μεγάλου Παλατίου.
− Ερευνώνται διεξοδικά τα νέα παλάτια, οι εκκλησίες και άλλες εγκαταστάσεις των Βλαχερνών και αποδεικνύεται η σημασία της περιοχής ως ένα Β΄ Διοικητικό-Θρησκευτικό Κέντρο.
− Τα Τείχη της Κωνσταντινούπολης διερευνώνται από την άποψη της Αρχιτεκτονικής της Αισθητικής και της Αμυντικής Τεχνολογίας.
− Αποκαλύπτονται και αποκωδικοποιούνται τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα της Μεγάλης Αλυσίδας του Κεράτιου κόλπου. Αποκαθίστανται σχετικές με την Αλυσίδα ιστορικές αλήθειες. Ακόμα, αποδεικνύεται ότι η βυζαντινή Κωνσταντινούπολη πέραν των άλλων ήταν και ένα μοναδικό, μεγάλο κέντρο, προηγμένων τεχνολογικών επιτευγμάτων.
Τέλος αποδεικνύεται επίσης ότι ακόμη και στην τελική πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 τα νικηφόρα ναυτικά πολεμικά γεγονότα που διεξήχθησαν στον Κεράτιο, στον Βόσπορο και στην Προποντίδα εναντίον του μεγάλου οθωμανικού στόλου συνιστούν αναμφίβολα μια ένδοξη ναυτική εποποιία των Βυζαντινών-Ελλήνων.