Ιστορία του Βυζαντινού κράτους Γ΄Τομος
Η «Ιστορία του βυζαντινού κράτους» του αείμνηστου Georg Ostrogorsky θεωρείται πια έργο κλασικό. Οι πολλαπλές εκδόσεις του πρωτότυπου γερμανικού κειμένου και η μετάφρασή του σε πολλές γλώσσες μαρτυρούν τη γενική αναγνώρισή του.
Η Ρωσία απέναντι στα Βαλκάνια
Το ελληνικό κοινό συχνά αγνοεί τη ρωσική ιστορία ή την προσλαμβάνει μέσα από στερεότυπα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Ακόμη ο γνωστός μύθος της "ανεξερεύνητης ρώσικης ψυχής" καθιστά διαχρονικά τη Ρωσία στα μάτια Ελλήνων και λοιπών Ευρωπαίων μια χώρα μυστηριώδη, εν μέρει εξωτική και εν μέρει ευρωπαϊκή /δυτική.
Ο Ελληνικός μεσαίωνας
Το Βυζάντιο κατέχει µια παράδοξη θέση στην ιστοριογραφία. Σε σχέση µε την αργή συγκρότηση των δυτικών κοινωνιών και µε τον τουρκικό µουσουλµανικό κόσµο, το Βυζάντιο εµφανίζεται ως µια προέκταση της αρχαιότητας στην οποία βάζει τέλος η πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453.
Η μονομαχία στον Βυζαντινό Κόσμο ( 11ος-15ος αι.)
Στο παρόν βιβλίο εξετάζεται το ζήτημα των μονομαχιών, όπως αυτό αναδύεται από αναφορές βυζαντινών και λοιπών συγγραφέων, οι οποίοι μνημονεύουν βυζαντινούς πολεμιστές που λαμβάνουν μέρος σε μονομαχίες.
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τα Οθωμανικά χρονικά αφηγούνται ότι ο πρώτος Σουλτάνος, ο Οσμάν, ονειρεύτηκε τη δυναστεία που θα ίδρυε... Οι απόγονοι του Οσμάν συνδύασαν την εφευρετικότητα των νομαδικών καταβολών τους με την αυτοκρατορική άποψη του κόσμου που διέθετε το κατακτημένο Βυζάντιο.
Η ιστορία του Πόντου
Ο Ελλήσποντος και ο Βόσπορος άνοιξαν κατά το δεύτερο μισό της 5ης π.Χ. χιλιετίας. Από τότε το Αιγαίο επικοινωνεί με τον Εύξεινο Πόντο. Η ελληνική μυθολογία θέλει τον Δία και τον Ήφαιστο να καρφώνουν τον Προμηθέα στον Καύκασο. Ο Καύκασος είναι από πολλές απόψεις βάση αναφοράς των κατοίκων του Αιγαίου από τα πανάρχαια χρόνια.
Ζάππειον
Τα βιογραφικά των ομογενών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στο Ζάππειο, που γαλούχησαν γενιές και γενιές με τις γνώσεις τους, το ψυχικό τους κάλλος και δίδαξαν το ήθος με την προσωπικότητα και τη στάση τους αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του βιβλίου.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
«(. . .) Οι Τούρκοι εφόνευσαν όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της πόλεως Μεζιφούντος, αφού την ελεηλάτησαν και την επυρπόλησαν.
Η οργάνωση της αφήγησης στους Βυζαντινούς Ιστορικούς της Αλώσεως του 1453 μ.Χ.
Το παρόν βιβλίο, με το οποίο εγκαινιάζεται η σειρά Βυζαντινές Πραγματείες των εκδόσεων «Γρηγόρη», συνιστά σημαντική συμβολή στη μελέτη της βυζαντινής ιστοριογραφίας της ύστερης περιόδου υπό το πρίσμα των σύγχρονων θεωριών της αφήγησης
Ισοτρία του Βυζαντίου Α΄ Τόμος
Το Βυζάντιο, η Κωνσταντινούπολη -«Νέα Ρώμη» της Ανατολής- έγινε από τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. η πρωτεύουσα της μεσαιωνικής ελληνικής αυτοκρατορίας, η οποία έμελλε να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ιστορική εξέλιξη των εθνών της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, για εντεκάμισι περίπου αιώνες
Οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Ιμβρου
Μικρά Ασία, Ιστορία των νέων χρόνων
Το γεγονός ότι πριν από έναν αιώνα, δεν έγινε ανεκτή ούτε καν μια υπό τουρκική κατοχή μακρά και υπομονετική προσπάθεια αναγέννησης, αλλά εξοντώθηκε ή ξεριζώθηκε αυτός ο λαός, με μια από τις πιο αδίστακτες γενοκτονίες του 20ού αιώνα, θα παραμένει βαρύ γενέθλιο στίγμα της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας.
Μικρά Ασία, Ιστορία των Αρχαίων Χρόνων
Πάνω από τρεις χιλιετίες -από τότε που εξαιτίας της βαθιάς κρίσης του μυκηναϊκού κόσμου, Ίωνες, Αχαιοί, Αιολείς και άλλοι πρωτοελληνικοί λαοί διαπλέουν το Αιγαίο και αποβιβάζονται στις δυτικές ακτές της - η Μικρά Ασία υπήρξε χώρος πολιτικής και πολιτισμικής ανάπτυξης του Ελληνισμού.
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης 1204
Οι επιπτώσεις της Τέταρτης Σταυροφορίας επί του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξαν εξ ολοκλήρου καταστρεπτικές. Η λάμψη του ελληνικού πολιτισμού, την οποία το Βυζάντιο συντηρούσε επί εννέα αιώνες μετά από την επιλογή της Κωνσταντινούπολης ως πρωτεύουσας, έσβησε ξαφνικά...
Η καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας 1453
Επί χίλια χρόνια η Νέα Ρώμη υπήρξε για τους χριστιανούς της Ανατολής ό,τι η Πρεσβυτέρα Ρώμη για τους χριστιανούς της Δύσης και η υπερηφάνειά τους για τη σταθερότητα και την ασφάλειά της ήταν μεγάλη. Μόνο μία και μοναδική φορά στην ιστορία της είχε αλωθεί...
Ιστορία-Κρυτόβουλου
Το βιβλίο είναι γραμμένο υπό την οπτική της μεταφοράς της εξουσίας από τους Ρωμαίους στους Οθωμανούς, με πρότυπο τον Ιώσηπο και το έργο του για την άλωση των Ιεροσολύμων από τους Ρωμαίους.
Οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Ιμβρου
Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια λεπτομερειακή παρουσίαση της ιστορίας και της παράδοσης των εκκλησιών και ξωκλησιών του νησιού της Ίμβρου.