Η πέτρα των προγόνων
Mια συντροφιά εφήβων, με διαφορετικές καταβολές και παραστάσεις, συναντιέται σε παραλία ενός ακριτικού νησιού, της Σύμης, για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Μνήμη Ευθαλίας Αδάμ
Μικρές παράξενες ιστορίες
Παράλογες ιστορίες που συναγωνίζονται τον παράλογο κόσμο όπου ζούμε … Και τρεις ιστορίες που έχουν στο φόντο τους την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.
Τα ελληνικά σχολεία της Πόλης
Ένας Βουρλιώτης στα Αμελέ Ταμπουρού
Προσωπική μαρτυρία του Κωνσταντίνου Αμπατζή από τα Βουρλά της Μ. Ασίας, που έζησε τη φρίκη των ταγμάτων εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού) μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Σιγά... η θεία Λένα κοιμάται
Γι’ αυτό κι αγάπησα πολύ τη θεία Λένα. Με τα παραμύθια της μεγάλωσαν τ’ αγόρια–εραστές μου και με προίκισαν αναμνήσεις τρισδιάστατες. Τα ψιθύριζαν λίγο πριν χαράξει και μ’ έπαιρνε ο ύπνος στα ιδρωμένα τους μπράτσα… Η θεία Λένα δεν πέθανε. Ζει σ’ όλα εκείνα τα αξύριστα πρόσωπα που δεν έχω ακόμα ανταμώσει. Μόνο για λίγο πήγε να πλαγιάσει.
Το Πάτημα του Έλληνα
Με φόντο την ιστορία του Ελληνισμού στα νεότερα χρόνια, η ζωή του Χρυσόστομου Σμύρνης ξετυλίγεται σαν μια περιπέτεια.
Στον ίσκιο του Δικέφαλου
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Σπάρτη του Άγι και η Αθήνα του Περικλή, δεν είναι μόνο οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα. Ελλάδα ήταν πάντα, και θα είναι, και η αφροστεφανωμένη Κύπρος.
Ο Μεγάλος αποχαιρετισμός
Η χαρά και η πίκρα, η γεύση της ελευθερίας και του χωρισμού, η αναμονή και η νοσταλγία, η ελπίδα και η απογοήτευση, το άμετρο θάρροσ αλλά και ο φόβος, η ανθρωπιά και η πίστη, όλα υπάρχουν σ'αυτό το δυνατό μυθιστόρημα.
Συνέβη εις την Πόλη
Συνέβη εις την Πόλη μια χειμωνιάτικη μέρα του 1919... Ο Νικόλας και ο Γιάννης ήταν εκεί, μάρτυρες μιας συγκλονιστικής εμπειρίας.
Ίμενζεε
Η αναπόληση της νιότης κι ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ο συγγραφέας σχολιάζει τον τρόπο που η γερμανική κοινωνία αλλάζει στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ο τρόπος που το επιτυγχάνει τον τοποθετούν στους συνεχιστές της παράδοσης του Γκαίτε, λίγο πριν την εμφάνιση του Τόμας Μαν ο οποίος εμπνέεται από εδώ το δικό του Τόνιο Κρέγκερ.
Ο χαρταετός της Σμύρνης
Στο Άμστερνταμ γίνεται μια ληστεία. Και μια ηλικιωμένη γυναίκα προσφέρει τη συμπαράστασή της σε δύο φοβισμένους τουρίστες.
Χρώματα της ζωής και της γραφής
Το βιβλίο αυτό αποτελεί την προσωπική μαρτυρία ενός συγγραφέα με διεθνή αναγνώριση -τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι έξι γλώσσες- που δεν αποφεύγει τις κακοτοπιές, που ζει τον τόπο του και την εποχή του με θάρρος και αγωνιστικότητα και παλεύει για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη.
Από πού παν στο Σκουπιδο…Πρασινιστάν;
Η διαμάχη στο δάσος Μισό-Μισό, ανάμεσα στον Σκουπίδαρχο και τον Απεχθάνη, ανάμεσα στους Σκουπιδανιστές που μαζεύουν και προσέχουν τα σκουπίδια και στους Σκουπιδομάχους-Πρασινιστές που αγαπούν το δάσος και μισούν τα σκουπίδια, καλά κρατεί!
Τα απομνημονεύματα της πριγκίπισσας Μαρίας Βαλκόνσκαγια
Πολλές γυναίκες που ασπάζονταν την ιδεολογία των ανδρών τους, πήραν και αυτές τον δρόμο της εξορίας, εγκαταλείποντας υποχρεωτικά εκτός απ’ τα προνόμια και τα παιδιά τους. Μία από αυτές, η πολύ νεαρή τότε Μαρία Βαλκόνσκαγια, που ένωσε τη μοίρα της με τον καταδικασμένο σε καταναγκαστικά έργα πρίγκιπα Βαλκόνσκι, κράτησε σημειώσεις που αποδείχτηκαν, με το πέρασμα των χρόνων, πολύ σημαντικές.
Σαπφώ Λεοντιάς
Η Σαπφώ Λεοντιάς με την έντονη εκπαιδευτική και πνευματική της δράση στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σφράγισε τον τομέα της γυναικείας εκπαίδευσης του υπόδουλου ελληνισμού. Οργανώνοντας και διευθύνοντας παρθεναγωγεία στην Κύπρο, τη Σάμο, τη Σμύρνη, τη Λέρο και την Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκε σε σκαπανέα της γυναίκείας εκπαίδευσης που, σε συνδυασμό με τη μαχητική της αρθρογραφία, το λογοτεχνικό της έργο και τις διαλέξεις της,...
Ιουλία Δραγούμη
Στο βιβλίο αυτό, που είναι το πέμπτο της σειράς, παρουσιάζεται μία συγγραφέας κυρίως παιδικών και εφηβικών βιβλίων, η Ιουλία Δραγούμη. Γνωστή σε ελάχιστους σήμερα, την οποία όμως η Πηνελόπη Δέλτα θεωρούσε ισάξιά της!
Κορνηλία Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου
Η Κορνηλία Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου ήταν μια δραστήρια λόγια Πολίτισσα που έζησε και δημιούργησε στο μεταίχμιο του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα. Πολυγραφότατη συγγραφέας και αρθρογράφος, συνέδεσε το όνομά της με την έκδοση του περιοδικού Βοσπορίς και των Ημερολογίων σε μια έντονη και ταραγμένη ιστορική περίοδο. Με την πολυκύμαντη διαδρομή της σημαίνεται ένας ολόκληρος κόσμος που τον χαρακτήριζε η συνεχής δημιουργικότητα, το έντονο ενδιαφέρον για τα...
Διώξεις Ελλήνων στη Σοβιετική Ένωση
Ένας οφειλόμενος φόρος τιμής στη μνήμη χιλιάδων νεκρών και χιλιάδων βασανισμένων. Ένα παράθυρο στην αλήθεια για να μην σκεπάσει η λήθη την τραγική πορεία του ελληνισμού της Σοβιετικής Ένωσης. Βέβαια, δεν ήταν μόνο οι Έλληνες που υπέφεραν από διωγμούς και βασανιστήρια. Ήταν οποιαδήποτε εθνότητα αποτελούσε συμπαγή ομάδα με την ιδεολογία, τα ήθη και τα έθιμά της. Για τα τόσο τραγικά γεγονότα εναντίον των εθνοτήτων, μετά από την πτώση του Σοβιετικού...