Χρώματα της ζωής και της γραφής
Το βιβλίο αυτό αποτελεί την προσωπική μαρτυρία ενός συγγραφέα με διεθνή αναγνώριση -τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι έξι γλώσσες- που δεν αποφεύγει τις κακοτοπιές, που ζει τον τόπο του και την εποχή του με θάρρος και αγωνιστικότητα και παλεύει για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη.
Χαλκηδόνια Μνήμη Μελίτωνος Χατζή
Φωκίων Νέγρης 1846-1928
H πολυσχιδής δραστηριότητα του Φωκίωνα Nέγρη παρουσιάζεται ανάμεσα στα ιστορικά γεγονότα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και της πρώτης τριακονταετίας του 20ού. O αναγνώστης θα συναντήσει τον χαρισματικό μηχανικό που ορθοπόδησε την ελληνική Eταιρεία των Mεταλλουργείων Λαυρίου, τον δημιουργό του Aττικού Σιδηροδρόμου, τον πολιτικό που στάθηκε τίμια, υπεύθυνα και με παρρησία απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής του, τον υπέρμαχο των εργαζομένων και...
Φιλοτεχνία
Τριαντάφυλλα κι αγκάθια
Oι δεκαετίες του ’50, ’60, ’70 ήταν καθοριστικές για τους Ρωμιούς της Πόλης, όσον αφορά το θέμα της παραμονής ή της αποχώρησής τους από την ιδιαίτερή τους πατρίδα.
Το θαύμα
"Το Θαύμα: Μια πραγματική ιστορία" του Λεωνίδα Κουμάκη, αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία της τουρκικής πολιτικής απέναντι στον ελληνισμό τα τελευταία 100 χρόνια- και όχι μόνο.
Στον φεγγίτη του μυαλού
Ώσπου η φωνή της µάνας του, τον φώναζε µε τ’ όνοµά του, Μιχάλη, παρατείνοντας το ήτα για κάµποσο. Αµέσως µετά φώναζε τ’ όνοµα του αδελφού του. Κι αυτός συνέχιζε να κυλάει το τσέρκι του. Ήταν τόσο συναρπαστικό, γιατί διαρκώς εκινείτο, πήγαινε πάντα παρακάτω, αναπηδούσε στα χαλίκια. Ποτέ δεν σταµατούσε κι αυτός το βοηθούσε να µην πέσει. Έτσι έσωζε τον εαυτό του από τη σκόνη του δρόµου, που πριν κατακαθήσει και τον σκεπάσει, είχε πια φύγει.
Σόνια Μοριάνοβα
Η ζωή της Σόνια Μοριάνοβα, μιας από τις πρωτοπόρους δασκάλες του κλασικού ρωσικού μπαλέτου στην Ελλάδα, ξετυλίγεται με τρόπο συναρπαστικό στις σελίδες του βιβλίου.
Σε πρώτο πρόσωπο
Μαρτυρίες σε πρώτο πρόσωπο...Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Χατζησταύρου και άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύθηκε στη μακρά πολυκύμαντη πορεία του αποκαλύπτουν, μέσα από αναμνήσεις και προσωπικά βιώματα, μια σειρά από ανθρώπινες πτυχές της Ιστορίας.
Σαπφώ Λεοντιάς
Η Σαπφώ Λεοντιάς με την έντονη εκπαιδευτική και πνευματική της δράση στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σφράγισε τον τομέα της γυναικείας εκπαίδευσης του υπόδουλου ελληνισμού. Οργανώνοντας και διευθύνοντας παρθεναγωγεία στην Κύπρο, τη Σάμο, τη Σμύρνη, τη Λέρο και την Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκε σε σκαπανέα της γυναίκείας εκπαίδευσης που, σε συνδυασμό με τη μαχητική της αρθρογραφία, το λογοτεχνικό της έργο και τις διαλέξεις της,...
Προσωπογραφία Κωνσταντινούπολης
Οι Οικουμενικοί Πατριάρχες
Γρηγόριος Ζ΄ Κωνσταντίνος ΣΤ΄ Βασίλειος Γ΄ Φώτειος Β΄ Βενιαμίν Α΄ Μάξιμος Ε΄ Αθηναγόρας Α΄ Δημήτριος Α΄
Οι Λόγιοι της Πόλης
Οι Δάσκαλοι της Πόλης - Σειρά Τρίτη
Οι Δάσκαλοι της Πόλης - Σειρά Πρώτη
Δημήτριος Ζουρελίδης 1916-1989 Τατιάνα Φρηγοριάδου 1946-1993 Χριστόδουλος Κωνσταντινίδης 1912-1994 Νίκη Δηκταμπάνη 1914-1996
Οι Δάσκαλοι της Πόλης - Σειρά Δεύτερη
Άννα Βασιλειάδου 1892-1980 Σπυρίδων Ζ. Ζαχαριάδης 1880-1952 Αλέξανδρος Ιατρόπουλος 1892-1970 Δημήτρης Μάνος 1914-1998 Βασίλειος Μούτσογλου 1911-1958 Δημήτρης Παντελάρας 1919-1982
Ο νοσταλγός της Πόλης
Τιμητική θέση στο εικονοστάσι των αγίων της δημοσιογραφίας, έχει ο Παύλος Παλαιολόγος, μαζί με άλλους κορυφαίους συναδέλφους, που καταξίωσαν την ελληνική δημοσιογραφία και θα έπρεπε να είναι ες αιεί παράδειγμα.
Ο Έλληνας Βεζίρης
Ο ελληνικής καταγωγής Ιμπραήμ ανεβαίνει ραγδαία τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, αποκτά πρωτοφανή εξουσία και γίνεται πρωταγωνιστής στη διπλωματική σκακιέρα της Ευρώπης.
Ο δημόσιος βίος του Μιχαήλ Γ. Αντωνόπουλου
Ο Μιχαήλ Γ. Αντωνόπουλος ήταν διπλωμάτης, δημόσιος λειτουργός, πολιτικός και οικονομικός παράγοντας της χώρας και (φυσικά) διανοούμενος· αποτελεί δηλαδή χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλόγιμου Έλληνος – μέλους της ελίτ αυτού του «μακρού» αιώνος.