Αγνή η Φράγκα
Η «Αγνή η Φράγκα» αγκαλιάζει μια εξαετία της πιο κρίσιμης εποχής του Βυζαντίου, που έχει σαν κορύφωμά της την Δ’ Σταυροφορία, που θα είναι το δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος.
Αγνή η Φράγκα
Αγνή η Φράγκα. Ήταν κόρη του ρήγα της Φράντσιας Λουδοβίκου του Ζ’. Ήρθε οκτάχρονη παιδούλα στην Κωνσταντίνου Πόλη (1179), όταν αυτοκρατόρευε ο Μανουήλ Α’ Κομνηνός, για να γίνει σύνευνη του γιού του, του δωδεκάχρονου Αλέξιου και αυτοκρατόρισσα με το όνομα Άννα.
Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος
Εγώ, η Αρετή, η κόρη του Καπετάν Μιχαήλ Σκυλίτζη, πριν κλείσω τα κουρασμένα από τα χρόνια μάτια μου, υπαγορεύω τούτη τη γραφή στο γέροντα γραμματικό μου. Ο καλός μου, ο άνθρωπος που αγάπησα όσο κανένα στον κόσμο τούτο, ο ακριβός μου,
Η Δ΄ Σταυροφορία
Για τη Δ' Σταυροφορία γράψανε αυτόπτες μάρτυρες. Δικοί μας και ξένοι.Στις σελίδες του βιβλίου θα τους βρει ζωντανούς ο αναγνώστης. Όπως θα βρει και πολλούς από τους γνώριμούς του από την «Αγνή τη Φράγκα». Η αυτοκρατόρισσα Άννα, ο Βρανάς, ο Μακροδούκας, ο Κοντοστέφανος
Θεοφανώ
«Θριάμβευε η Θεοφανώ, κυβερνούσε, πίστευε στη δύναμή της· Κίρκη του 10ου αιώνα, δεν μετέβαλε σε χοίρους εκείνους που την αγαπούσαν, αλλά σε σκλάβους, σε δούλους που έσκυβαν το κεφάλι μπροστά σε κάθε υποταγή της.
Κωνσταντίνος ο Μέγας
Σήκωσε το δεξί του χέρι και τράβηξε με το άλλο τα ρέτενα του φαριού του. Ο Κεντηρίων και οι δέκα στρατιώτες που τον συνόδευαν υποχρέωσαν τα άτια τους να κόψουνε τον άγριο καλπασμό τους.