Ελένη Χαλκούση
Κωνσταντινουπολίτες Χημικοί
Μια ματιά στον κόσμο της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ
Καινούργια σειρά βιβλίων "τσέπης" από τις εκδόσεις Λέμβος Η σειρά φιλοδοξεί να φέρει το αναγνωστικό κοινό σε μια πρώτη επαφή όχι μόνο με το έργο σπουδαίων συγγραφέων, αλλά και με την εποχή στην οποία μεγαλούργησαν, καθώς και να φωτίσει τα γεγονότα εκείνα της ζωής τους που διαμόρφωσαν την ιδιοσυγκρασία τους και κατ’ επέκταση το προσωπικό τους ύφος.
Ιουλία Δραγούμη
Στο βιβλίο αυτό, που είναι το πέμπτο της σειράς, παρουσιάζεται μία συγγραφέας κυρίως παιδικών και εφηβικών βιβλίων, η Ιουλία Δραγούμη. Γνωστή σε ελάχιστους σήμερα, την οποία όμως η Πηνελόπη Δέλτα θεωρούσε ισάξιά της!
Το θαύμα
"Το Θαύμα: Μια πραγματική ιστορία" του Λεωνίδα Κουμάκη, αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία της τουρκικής πολιτικής απέναντι στον ελληνισμό τα τελευταία 100 χρόνια- και όχι μόνο.
Στον φεγγίτη του μυαλού
Ώσπου η φωνή της µάνας του, τον φώναζε µε τ’ όνοµά του, Μιχάλη, παρατείνοντας το ήτα για κάµποσο. Αµέσως µετά φώναζε τ’ όνοµα του αδελφού του. Κι αυτός συνέχιζε να κυλάει το τσέρκι του. Ήταν τόσο συναρπαστικό, γιατί διαρκώς εκινείτο, πήγαινε πάντα παρακάτω, αναπηδούσε στα χαλίκια. Ποτέ δεν σταµατούσε κι αυτός το βοηθούσε να µην πέσει. Έτσι έσωζε τον εαυτό του από τη σκόνη του δρόµου, που πριν κατακαθήσει και τον σκεπάσει, είχε πια φύγει.
Αναμνήσεις μιας λευκής μπλούζας
Από την πρώτη επαφή ο φοιτητής της ιατρικής διαπιστώνει το θαύμα της δημιουργίας και απορεί πως έγιναν όλα αυτά τα απίστευτα από τα οποία αποτελείται ο άνθρωπος. Την πολυπλοκότητα των διαφόρων οργάνων και συστημάτων, τη λειτουργία τους, την παθολογία τους. Μαζί με όλα αυτά απαραίτητες στην ιατρική πράξη είναι και άλλες ιδιότητες, όπως η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η συμπόνοια, η συναίσθηση, η κατανόηση αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς και...
Προσωπογραφία Κωνσταντινούπολης
Κατ' εξακολούθηση
Ο Μάρκαρης αγαπάει και σέβεται τους αναγνώστες του κάθε φορά που γράφει. Και είναι ο λόγος που καταθέτει με μεγάλη εντιμότητα την προσωπική του εξομολόγηση και σ' αυτό το κείμενο.
1922 Καταστροφή
Η φωτογραφία που βλέπεις στο εξώφυλλό του! Η φωτογραφία απεικονίζει την ευτυχή κατάληξη του δράματος αυτών των ανθρώπων. Τη σωτηρία στην πόλη της Λέσβου, τη Μυτιλήνη!
Μνήμη Μάγιας Δρόσου
Ημερολόγιο εξορίας
Με την εφαρμογή του νόμου περί Φόρου Περιουσίας το 1943, ο Γιώργος Χατζηδημητριάδης στάλθηκε εξορία, μαζί με άλλους περίπου 1.400 άντρες από την ελληνική, αρμενική και εβραϊκή μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων, στην ύπαιθρο του Ερζερούμ. Το ημερολόγιο που γράφει είναι από αυτή την περίοδο εξορίας.
Οι Οικουμενικοί Πατριάρχες
Γρηγόριος Ζ΄ Κωνσταντίνος ΣΤ΄ Βασίλειος Γ΄ Φώτειος Β΄ Βενιαμίν Α΄ Μάξιμος Ε΄ Αθηναγόρας Α΄ Δημήτριος Α΄
Ένας Βουρλιώτης στα Αμελέ Ταμπουρού
Προσωπική μαρτυρία του Κωνσταντίνου Αμπατζή από τα Βουρλά της Μ. Ασίας, που έζησε τη φρίκη των ταγμάτων εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού) μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Οι Δάσκαλοι της Πόλης - Σειρά Πρώτη
Δημήτριος Ζουρελίδης 1916-1989 Τατιάνα Φρηγοριάδου 1946-1993 Χριστόδουλος Κωνσταντινίδης 1912-1994 Νίκη Δηκταμπάνη 1914-1996
Αιμίλιος Κομβόπουλος
Μια μικρή μονογραφία, ένα πορτρέτο, ένα σκίτσο για τη ζωή του και την προσφορά του στο Ρωμαίικο Ερασιτεχνικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το βιβλίο, που έχετε στα χέρια σας. Αποτελεί καθήκον μας να φυλάμε «ως κόρη οφθαλμού» την Ιστορία μας –προσωπική και συλλογική–, να τη μελετούμε και να την παραδίνουμε με ευλάβεια στους συγχρόνους μας, αλλά και στις επόμενες γενιές. Η γνώση της Ιστορίας και της Ιστορίας –επί του προκειμένου– του Ρωμαίικου...
Οι Δάσκαλοι της Πόλης - Σειρά Δεύτερη
Άννα Βασιλειάδου 1892-1980 Σπυρίδων Ζ. Ζαχαριάδης 1880-1952 Αλέξανδρος Ιατρόπουλος 1892-1970 Δημήτρης Μάνος 1914-1998 Βασίλειος Μούτσογλου 1911-1958 Δημήτρης Παντελάρας 1919-1982
Μια ματιά στον κόσμο του Αλμπέρ Καμύ
"Δεν υπάρχει αληθινή δημιουργία χωρίς μυστικό" έλεγε ο Καμύ. Δεν υπάρχει βιογραφία, δεν υπάρχει βιογράφος -για κάθε άνθρωπο υπάρχουν εκατό δυνητικοί βιογράφοι, παρατηρεί ο Ζ.-Μπ. Πονταλίς- που να μη βυθοσκοπεί την καρδιά ενός ανθρώπου, πολύ περισσότερο την καρδιά ενός δημιουργού. Για να ξετυλίξεις το κουβάρι του πεπρωμένου ενός συγγραφέα πρέπει να εισχωρήσεις στα πολύκλωνα σκοτεινά μονοπάτια του δέντρου της ζωής του.
Σαπφώ Λεοντιάς
Η Σαπφώ Λεοντιάς με την έντονη εκπαιδευτική και πνευματική της δράση στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σφράγισε τον τομέα της γυναικείας εκπαίδευσης του υπόδουλου ελληνισμού. Οργανώνοντας και διευθύνοντας παρθεναγωγεία στην Κύπρο, τη Σάμο, τη Σμύρνη, τη Λέρο και την Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκε σε σκαπανέα της γυναίκείας εκπαίδευσης που, σε συνδυασμό με τη μαχητική της αρθρογραφία, το λογοτεχνικό της έργο και τις διαλέξεις της,...
Η Μάσκα και η Ψυχή
Ο Σαλιάπιν είναι μια μεγάλη μορφή του 20ου αι. που επί 35 χρόνια τραγουδούσε στις σκηνές της όπερας όλου του κόσμου. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους τραγουδιστές της όπερας. Πέρα από τη σπάνια φωνή μπάσου και την τεχνική του, ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις για έναν άλλο τρόπο έκφρασης ο οποίος δεν περιορίζεται στο τραγούδι αλλά δημιουργεί ένα θεατρικό γεγονός. Η αυτοβιογραφία του απευθύνεται σε μουσικούς αλλά και σε ανθρώπους του θεάτρου γιατί...