Η Μαρία Ε. Tζίτζη έχει τελειώσει το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας και έχει εξειδικευτεί στην οινολογία και τη χημεία περιβάλλοντος.
Διατηρεί χημικό και οινολογικό εργαστήριο και συνεργάζεται με την ιδιωτική σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Le Monde, όπου εκτός από υπεύθυνησε θέματα οίνου διδάσκει οινολογία και χημεία τροφίμων.
Εκτός από το Σκοτεινό κελάρι κυκλοφορεί το βιβλίο της Στοιχεία Oινολογίας-Η τέχνη του οινοχόου, ενώ είναι υπό έκδοση το μυθιστόρημά της Περί Oίνων και Ερώτων.